Bild: Istock
Allt fler företag gör alkoholtester
Publicerat 16 december 2024
Alkoholkonsumtionen ökar bland äldre arbetstagare, enligt företagshälsan Avonova. De ser också en trend där allt fler arbetsgivare väljer att alkoholtesta sina anställda.
Svenska arbetsgivare genomför allt fler alkoholtester. Enligt Avonova har antalet tester ökat med cirka 50 procent sedan 2019. I åldersgruppen 50–65 år visar hela 31 procent av testerna på förhöjda värden.
– Generellt sett tar det tid att utveckla ett beroende från ett riskbruk. Men vi ser att konsumtionen har ökat i de äldre åldersgrupperna medan den har minskat bland yngre, säger Fredrik Sparring, chefsläkare på Avonova.
Av statistiken framgår att fler män än kvinnor testas, vilket delvis förklaras av att tester ofta görs på mansdominerade arbetsplatser inom bygg och industri. Andelen positiva resultat är dock lika hög bland kvinnor.
– Kvinnor tenderar att vara bättre på att maskera riskbeteenden, vilket gör signalerna svårare att upptäcka. Samtidigt har alkoholkonsumtionen blivit mer jämnt fördelad mellan könen.
Se över hur alkohol hanteras
Under storhelger som jul och nyår tenderar alkoholkonsumtionen att öka.
– Även om vi inte har exakt statistik på detta ser vi att det är en period då risken för problematik ökar, säger Fredrik Sparring.
För att förebygga problem under storhelgerna menar han att arbetsgivare bör tänka igenom sina arrangemang och hur alkohol hanteras.
– Vi tycker att det bör finnas en tydlig policy för egna arrangemang runt helgerna, där alkohol exkluderas helt eller i alla fall tydligt begränsas. Det är en svår balansgång eftersom åtgärder kan uppfattas som integritetskränkande pekpinnar.
Fredrik Sparring påpekar vikten av att erbjuda stöd till anställda och kommunicera detta på ett förtroendeingivande sätt.
– Arbetsgivare behöver informera om att hjälp finns att få, både för att förebygga problem och för att erbjuda rehabilitering.
Uppmana till att söka hjälp
För arbetsgivare som märker tecken på alkoholproblem hos en medarbetare är det viktigt att agera tidigt och erbjuda stöd på rätt sätt.
– Det handlar om att våga uppmana till att söka hjälp och att ha en långsiktig plan. Rehabilitering tar tid, och därför behövs stöd från erfarna beroendeterapeuter och läkare för att hjälpa medarbetaren att bryta invanda mönster, säger Fredrik Sparring.
Upprepad korttidsfrånvaro, bristande arbetsinsatser eller konflikter på arbetsplatsen kan vara tecken på alkoholproblem. För att hantera detta behöver arbetsgivare skapa en kultur där det är tryggt att lyfta frågor.
– Kollegorna måste känna att deras agerande inte handlar om att misskreditera utan om att hjälpa de som är fast i ett osunt beteende.
För arbetsgivare handlar det om att agera för att hjälpa både individen och skapa en bättre arbetsmiljö.
– Varje medarbetare där beroende upptäcks innebär en möjlighet att rädda någon från en destruktiv tillvaro, och det gynnar också verksamheten, avslutar Fredrik Sparring.
Alkoholtester
Det finns ingen lag som säger att arbetsgivare har rätt att genomföra alkoholtester. Men det går att alkoholtesta om det finns överenskommelser om det i kollektivavtal eller i särskilda skrivningar i anställningsavtalen. Arbetsgivare kan också genom sin så kallade arbetsledningsrätt genomföra alkoholtester om de inte strider mot lag eller god sed på arbetsmarknaden.
Källa: Akavia
Henrik Lenngren
Mer om Alkohol och droger
-
Tips till chefen för en lyckad sommarfest
Alkohol och droger • På många arbetsplatser är det dags för sommarfest. Men vad ska du som chef tänka på så att festen blir lyckad och inte urartar på grund av alkohol? Mojtaba Ghodsi, vd på Systembolagets dotterbolag IQ, tipsar.
-
Chefer har svårt att varva ner
Stress • Svenska chefer har generellt bättre hälsa än sina medarbetare. Samtidigt har de svårare att koppla av och dricker oftare alkohol än sina medarbetare.
-
Symtom på skadligt bruk misstolkas som stress
Alkohol och droger • Organisationer som vill motverka riskbruk av alkohol bör rikta sina insatser mot hela arbetsgruppen snarare än att satsa allt på de individer som redan har problem.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.