Hoppa till huvudinnehållet
En man lägger sin hand på sin kvinnliga kollegas ben.

Bild: Istock

Sexuella trakasserier

Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte

I år har det gått sju år sedan den dramatiska hösten då Metoo-rörelsen spred sig över Sverige och världen. Men enligt den återkommande undersökningen Trakasseribarometern verkar det inte ha skett några större förbättringar i arbetslivet sedan dess.

Hela 14 procent eller var sjunde yrkesverksam uppger att de det senaste året utsatts för sexuella trakasserier, diskriminering och kränkande särbehandling – lika många som under Metoo-året 2018. Det visar rapporten Trakasseribarometern 2024 som är den fjärde kartläggningen av de yrkesverksammas utsatthet för sexuella trakasserier. Bakom undersökningen står arbetsgivare och fackförbund tillsammans med en rad forskare.

De som främst drabbas är unga, personer med utländsk bakgrund, personer med annan sexuell läggning än hetero samt personer med osäkra anställningar.

– Utsattheten i dessa grupper är en återkommande trend i flera svenska forskningsstudier. Riktade insatser för att ge stöd till dessa grupper är nödvändiga, liksom konkreta åtgärder som kan minska risker för utsatthet för redan sårbara grupper, konstaterar Fredrik Bondestam, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.  

Han tror trots allt att det skett förändringar på grund av Metoo-rörelsen, men att det främst handlar om en ökad medvetenhet i arbetslivet kring sexuella trakasserier.

Gränserna har flyttats

– Det har nog hänt en hel del när det gäller att flytta förståelsen för vad sexuella trakasserier är. Kanske har vi också flyttat gränserna för vad som uppfattas som acceptabelt beteende. Det som har kallats för gränszonsbeteenden har blivit mer tydliga och vi har fått ord för att beskriva ovälkomna närmanden av olika slag, sa Fredrik Bondestam till Studio Ett i P1 när han intervjuades om rapporten.

Många väljer att inte berätta

Samtidigt visar rapporten att så många som 51 procent inte berättar för någon att de utsatts för trakasserier på jobbet. Bara var fjärde utsatt kvinna (23 procent) och var sjätte utsatt man (17 procent) informerade en representant för arbetsgivaren eller facket.

– Tystnadskulturen omfattar inte bara den som utsätts, utan också de kollegor och chefer som faktiskt uppmärksammar trakasserierna men inte agerar. I undersökningen svarar var tionde (9 procent) att de har sett eller hört om en kollega som utsätts för sexuella trakasserier, säger Susanna Toivanen, professor i sociologi Vid Mälardalens universitet och en annan av forskarna bakom rapporten.  

Rapporten bygger på 6 943 svar från yrkesaktiva mellan 18 och 65 år, mellan den 26 april och 20 maj 2024.

Ladda ner rapporten:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Sexuella trakasserier

Senaste om Mer om arbetsmiljö