Bild: Istock
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte
Publicerat 17 oktober 2024
I år har det gått sju år sedan den dramatiska hösten då Metoo-rörelsen spred sig över Sverige och världen. Men enligt den återkommande undersökningen Trakasseribarometern verkar det inte ha skett några större förbättringar i arbetslivet sedan dess.
Hela 14 procent eller var sjunde yrkesverksam uppger att de det senaste året utsatts för sexuella trakasserier, diskriminering och kränkande särbehandling – lika många som under Metoo-året 2018. Det visar rapporten Trakasseribarometern 2024 som är den fjärde kartläggningen av de yrkesverksammas utsatthet för sexuella trakasserier. Bakom undersökningen står arbetsgivare och fackförbund tillsammans med en rad forskare.
De som främst drabbas är unga, personer med utländsk bakgrund, personer med annan sexuell läggning än hetero samt personer med osäkra anställningar.
– Utsattheten i dessa grupper är en återkommande trend i flera svenska forskningsstudier. Riktade insatser för att ge stöd till dessa grupper är nödvändiga, liksom konkreta åtgärder som kan minska risker för utsatthet för redan sårbara grupper, konstaterar Fredrik Bondestam, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.
Han tror trots allt att det skett förändringar på grund av Metoo-rörelsen, men att det främst handlar om en ökad medvetenhet i arbetslivet kring sexuella trakasserier.
Gränserna har flyttats
– Det har nog hänt en hel del när det gäller att flytta förståelsen för vad sexuella trakasserier är. Kanske har vi också flyttat gränserna för vad som uppfattas som acceptabelt beteende. Det som har kallats för gränszonsbeteenden har blivit mer tydliga och vi har fått ord för att beskriva ovälkomna närmanden av olika slag, sa Fredrik Bondestam till Studio Ett i P1 när han intervjuades om rapporten.
Många väljer att inte berätta
Samtidigt visar rapporten att så många som 51 procent inte berättar för någon att de utsatts för trakasserier på jobbet. Bara var fjärde utsatt kvinna (23 procent) och var sjätte utsatt man (17 procent) informerade en representant för arbetsgivaren eller facket.
– Tystnadskulturen omfattar inte bara den som utsätts, utan också de kollegor och chefer som faktiskt uppmärksammar trakasserierna men inte agerar. I undersökningen svarar var tionde (9 procent) att de har sett eller hört om en kollega som utsätts för sexuella trakasserier, säger Susanna Toivanen, professor i sociologi Vid Mälardalens universitet och en annan av forskarna bakom rapporten.
Rapporten bygger på 6 943 svar från yrkesaktiva mellan 18 och 65 år, mellan den 26 april och 20 maj 2024.
Marianne Zetterblom
Mer om Sexuella trakasserier
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.