
Bild: Istock
Arbetslivskriminalitet ett växande problem i fastighetsbranschen
Publicerat 11 januari 2024
Bristande arbetsmiljö och dåliga arbetsvillkor är vanligt i fastighetsbranschen. Enligt en enkät bland arbetsgivarorganisationen Fastigos medlemmar har fyra av tio tackat nej till en underleverantör på grund av misstänkt kriminalitet.

Av enkätsvaren framgår att närmare en femtedel ser arbetslivskriminalitet som ett stort problem i fastighetsbranschen. Nästan fyra av tio har tackat nej till en samarbetspartner eller underleverantör på grund av misstanke om arbetslivskriminalitet. Framför allt handlar det om dålig arbetsmiljö och dåliga arbetsvillkor, enligt undersökningen.
Fakta om undersökningen
Undersökningen ”Fastigo frågar” skickas ut några gånger per år till Fastigos drygt 900 medlemsföretag. Syftet är att följa upp aktuella frågor i fastighetsbranschen.
– Arbetslivskriminalitet och ekonomisk brottslighet har blivit en utbredd problematik i personalintensiva branscher som bygg, städ och assistans. Vi gick ut och frågade våra medlemmar om deras erfarenheter av arbetslivskriminalitet i fastighetsbranschen eller anslutande branscher som de kommer i kontakt med, och det var ingen rolig läsning, säger Johan Mann, vd på Fastigo.
Svårt att kontrollera underleverantörer
En dryg tredjedel svarade att de tror att arbetslivskriminaliteten kommer öka de närmaste två åren och en dryg fjärdedel tror att den kommer vara oförändrad. Sex av tio svarade också att det är svårt att kontrollera om en underleverantör bedriver olaglig verksamhet. I synnerhet är det ett problem hos stora arbetsgivare.
– Vi kommer titta vidare på hur vi kan stötta våra medlemmar i den här frågan så att de lättare kan förhindra förekomsten av arbetslivskriminalitet, säger Johan Mann.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.