Bild: Istock
Arbetslivskriminalitet ett växande problem i fastighetsbranschen
Publicerat 11 januari 2024
Bristande arbetsmiljö och dåliga arbetsvillkor är vanligt i fastighetsbranschen. Enligt en enkät bland arbetsgivarorganisationen Fastigos medlemmar har fyra av tio tackat nej till en underleverantör på grund av misstänkt kriminalitet.
Av enkätsvaren framgår att närmare en femtedel ser arbetslivskriminalitet som ett stort problem i fastighetsbranschen. Nästan fyra av tio har tackat nej till en samarbetspartner eller underleverantör på grund av misstanke om arbetslivskriminalitet. Framför allt handlar det om dålig arbetsmiljö och dåliga arbetsvillkor, enligt undersökningen.
Fakta om undersökningen
Undersökningen ”Fastigo frågar” skickas ut några gånger per år till Fastigos drygt 900 medlemsföretag. Syftet är att följa upp aktuella frågor i fastighetsbranschen.
– Arbetslivskriminalitet och ekonomisk brottslighet har blivit en utbredd problematik i personalintensiva branscher som bygg, städ och assistans. Vi gick ut och frågade våra medlemmar om deras erfarenheter av arbetslivskriminalitet i fastighetsbranschen eller anslutande branscher som de kommer i kontakt med, och det var ingen rolig läsning, säger Johan Mann, vd på Fastigo.
Svårt att kontrollera underleverantörer
En dryg tredjedel svarade att de tror att arbetslivskriminaliteten kommer öka de närmaste två åren och en dryg fjärdedel tror att den kommer vara oförändrad. Sex av tio svarade också att det är svårt att kontrollera om en underleverantör bedriver olaglig verksamhet. I synnerhet är det ett problem hos stora arbetsgivare.
– Vi kommer titta vidare på hur vi kan stötta våra medlemmar i den här frågan så att de lättare kan förhindra förekomsten av arbetslivskriminalitet, säger Johan Mann.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.