Bild: Istock
Arbetslivskriminalitet ett växande problem i fastighetsbranschen
Publicerat 11 januari 2024
Bristande arbetsmiljö och dåliga arbetsvillkor är vanligt i fastighetsbranschen. Enligt en enkät bland arbetsgivarorganisationen Fastigos medlemmar har fyra av tio tackat nej till en underleverantör på grund av misstänkt kriminalitet.
Av enkätsvaren framgår att närmare en femtedel ser arbetslivskriminalitet som ett stort problem i fastighetsbranschen. Nästan fyra av tio har tackat nej till en samarbetspartner eller underleverantör på grund av misstanke om arbetslivskriminalitet. Framför allt handlar det om dålig arbetsmiljö och dåliga arbetsvillkor, enligt undersökningen.
Fakta om undersökningen
Undersökningen ”Fastigo frågar” skickas ut några gånger per år till Fastigos drygt 900 medlemsföretag. Syftet är att följa upp aktuella frågor i fastighetsbranschen.
– Arbetslivskriminalitet och ekonomisk brottslighet har blivit en utbredd problematik i personalintensiva branscher som bygg, städ och assistans. Vi gick ut och frågade våra medlemmar om deras erfarenheter av arbetslivskriminalitet i fastighetsbranschen eller anslutande branscher som de kommer i kontakt med, och det var ingen rolig läsning, säger Johan Mann, vd på Fastigo.
Svårt att kontrollera underleverantörer
En dryg tredjedel svarade att de tror att arbetslivskriminaliteten kommer öka de närmaste två åren och en dryg fjärdedel tror att den kommer vara oförändrad. Sex av tio svarade också att det är svårt att kontrollera om en underleverantör bedriver olaglig verksamhet. I synnerhet är det ett problem hos stora arbetsgivare.
– Vi kommer titta vidare på hur vi kan stötta våra medlemmar i den här frågan så att de lättare kan förhindra förekomsten av arbetslivskriminalitet, säger Johan Mann.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Många svenskar intresserade av arbetsmiljö
Arbetsmiljöarbete • Stort intresse men bristande kunskap, framför allt hos yngre. Så kan man sammanfatta svenskarnas attityder till arbetsmiljö, enligt en ny rapport.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Det kändes som att jag var en majbrasa”
Krönika •
-
Laffas känsla för snö
Bildreportaget • Det är tidig lördagsmorgon och ljuskäglorna från en ensam pistmaskin rullar över Åreskutans brant. Lars ”Laffa” Mattsson tillhör en liten yrkesgrupp vars arbetsinsats sällan uppmärksammas men som dagligen uppskattas av glada skidåkare.
-
Distansarbete kan bli en stressfälla
Hybridkontor • En ny undersökning visar att distansarbete, tvärtemot vad många tror, kan leda till mer stress. I varje fall för den grupp som arbetar mer än halva tiden på distans.