Hoppa till huvudinnehållet
Genrebild på man i gul skjorta som sitter och jobbar på en dator.

Digitaliseringen innebär nya möjligheter i arbetslivet, men det finns också hälsorisker för den som ägnar en stor del av arbetstiden åt digitala möten.

Bild: Istock

Digitalisering

Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön

Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.

Digitaliseringen innebär nya möjligheter i arbetslivet, men det finns också hälsorisker för den som ägnar en stor del av arbetstiden åt digitala möten och att hantera och navigera i olika system. Den kognitiva belastningen ökar när hjärnan ständigt utsätts för nya intryck och tvära kast.

Malin Cato, Arbetsmiljöverket
Bild: Privat

– Vi gör inspektionen i branscher där de anställda sitter framför en dator större delen av dagen, som exempelvis konsultbranschen, telekom och resebyråer. 1 500 till 2 000 företag i privat sektor får besök, säger Malin Cato från Arbetsmiljöverket som är projektledare för inspektionen.

Syftet är att få svar på hur det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar när det gäller den digitala arbetsmiljön, vem som ansvarar för riskbedömning och om arbetsgivaren har tillräcklig kunskap om hur digital teknik påverkar de anställda kognitivt.

– Det gäller att se införande och användande av digitala system som en del av arbetsmiljön och anpassa efter de anställdas förutsättningar. Därför behöver arbetsgivaren ha kunskap om på vilket sätt arbetstagarna arbetar i systemen och hur kompatibelt ett nytt system är med de system som redan används i andra arbetsuppgifter.

En annan viktig aspekt enligt Malin Cato är att medarbetarna ges möjlighet att vara med och påverka utformningen av befintliga system och vid inköp av nya system utifrån sitt perspektiv, behov och kunskapsnivå. Arbetsgivaren ska också fundera på om personalen fått ordentlig utbildning i det nya systemet.

Det är chefens ansvar i digitala möten

I och med pandemin fick det digitala arbetslivet en skjuts framåt. En stor del i det var digitala möten som lever kvar även efter pandemin.

– Ett möte via skärm är mer kognitivt belastande än ett fysiskt möte. Ännu mer om det är möten om olika ämnen utan vila emellan. Hjärnan behöver pauser och tid att ställa om. Det är chefens ansvar att se till att digitala möten anpassas för att skapa en bra arbetsmiljö. Ett sätt är att begränsa mötestiden och att se till att det finns tid för vila emellan.

Den digitala utvecklingen har gått väldigt fort och Malin Cato säger att det mer än någonsin behövs ett aktivt ledarskap som tar ansvar för hur den digitala arbetsmiljön utformas, används och anpassas för arbetstagarna. Samtidigt är det ett nytt område som Arbetsmiljöverket nu inspekterar.

– Ett syfte med inspektionen är att lyfta frågan om arbetsgivaren har tillräcklig kunskap och kompetens för att undersöka och riskbedöma den digitala arbetsmiljön.

Finns mycket hjälp och stöd att hämta för arbetsgivaren

Hon vill gärna tipsa arbetsgivarna om att det finns gratis material att hämta för att skaffa sig kunskap kring den digitala arbetsmiljön hos både Prevent och Suntarbetsliv. 

Malin Cato är hoppfull. Indikationer från cheferna i branscherna där Arbetsmiljöverkets inspektion ska ske har varit positiva.

– Signalerna vi fått från arbetsgivarna är att de är både nyfikna och intresserade. De vill jobba hållbart. Det blir spännande att göra inspektionen, det är ett nytt område och det är välbehövligt.

FAKTA

Om inspektionen

Arbetsmiljöverkets inspektion är en del av en EU-gemensam kampanj med temat ”Friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv”. Kampanjen vill öka medvetenheten om utmaningar och risker i den digitala arbetsmiljön och behovet av att hantera dem på ett säkert och hälsosamt sätt.

Inspektionen pågår mellan 23 september och 8 oktober 2024 och resultatet presenteras på ett webbinarium den 25 oktober.


Källa: Arbetsmiljöverket

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Digitalisering

Senaste om Mer om arbetsmiljö