Hoppa till huvudinnehållet

73 procent av de som arbetar på hög höjd har någon gång tappat ett verktyg, genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda liv.

Bild: Istock

Säkerhet

Att säkra verktygen räddar liv på bygget

Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.

Hela 73 procent av de som arbetar på hög höjd har någon gång tappat ett verktyg, enligt siffror från Luna Tools som tillverkar verktyg samt utrustning för att säkra verktyg. En anmärkningsvärd siffra eftersom konsekvenserna av att tappa ett verktyg från hög höjd kan bli allvarliga.

– Kraften av en tumstock som vanligtvis väger några gram blir 13 kilo när den slår i marken om man tappar den från tio meters höjd. Kraften av en hammare blir 91 kg när den slår i marken, säger Björne Karlsson, verksamhetsledare på Byggbranschens säkerhetspark som utbildar byggföretag i säkerhetsarbete. 

Konsekvenserna blir väldigt stora

Det är inte bara på hög höjd som konsekvenserna av tappade verktyg blir stora. Även nära marken kan konsekvenserna bli allvarliga om man tappar ett verktyg ner i en maskin som är i gång eller i tankar med flytande vätskor.

Det är betydligt mer effektivt att säkra sitt verktyg än att tänka; den här hammaren får jag inte tappa

Bristande riskbedömning och rutiner samt stress är några faktorer som ligger bakom slarv med att säkra verktyg.

– Det är betydligt mer effektivt att säkra sitt verktyg än att tänka; den här hammaren får jag inte tappa och försöka hålla hårdare i den, säger Björne Karlsson och fortsätter;

– Självklart skall man inte arbeta över varandra men det görs allt för ofta och saker som faller har en förmåga att studsa på något och flyga iväg. Det är inte fel att både spärra av området samt säkra verktyget.

Säkring av verktyg kan göras med elastiska linor eller stroppar och karbinhakar. Elasticiteten är viktig för att absorbera energin av det tappade verktyget och minska rycket som annars kan uppstå. Verktygen kan fästas i bältet, i selen eller runt handleden.

– Men om verktygen väger över två kilo ska de inte fästas på den som jobbar utan exempelvis i en ställning eller fast installation, säger Björne Karlsson.

TIPS

Verktygssäkra rätt

  • Planera arbetet så att antalet lösa föremål på hög höjd är så få som möjligt.
  • Verktyg under två kilo får fästas vid person. Verktyg över två kilo ska fästas till en fast installation som en ställning.
  • Använd alltid så kort lina som möjligt. Det minskar kraften från det fallande verktyget.
  • Undvik att använda verktyg som inte är anpassade för verktygssäkring.
  • Innan användning, granska linor och infästningskomponenter för att säkerställa att utrustningen är hel och fungerande.
  • Använd elastiska linor eller stroppar för att minska rycket som uppstår när ett verktyg tappas.
  • När arbete utförs nära vassa kanter eller svetssprut bör stållinor användas.

Källa: Byggbranschens säkerhetspark och Luna Tools

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Säkerhet

Senaste om Mer om arbetsmiljö