
Bild: Istock
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Publicerat 17 september 2024
Synen på vad det innebär att vara professionell på jobbet har förändrats över tid. Tidigare handlade det främst om yrkesskicklighet, men i dag kan det också innefatta egenskaper som social kompetens, att vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
Att vara skicklig på sitt arbete är kanske det första som dyker upp när vi tänker på professionalitet men det krävs mer än så i dagens snabbrörliga arbetsliv. Viljan och förmågan att lära sig nytt och hänga med i utvecklingen är en av de saker som organisationskonsulten Anna Tufvesson tar upp i boken ”Professionell på jobbet”. Hon tar utvecklingen av artificiell intelligens, AI, som ett exempel.

– AI är ett paradigmskifte. Vi kanske inte blir ersatta av AI men av någon som kan hantera AI bättre. Det går inte att luta sig tillbaka, vi måste vara villiga att lära nytt och lära mer.Ett arbetsliv som blir mer komplext ställer också krav på förmåga att samarbeta och självinsikt. Det senare kan innebära att inte spela ut sina känslor och till exempel reagera med ilska när det blir lite svårt.
– Professionaliteten ställs på sin spets när det blir lite svårt. Den som är professionell har förmågan att ta sin roll i arbetsgruppen och förstår sitt uppdrag. Hen förstår också hur man bidrar till en bra arbetsmiljö. I dag när många arbetar hemifrån eller på distans i större utsträckning än tidigare ställs också ökade krav på arbetsmoral och gott omdöme.
Boken Professionell på jobbet är upplagd så att den ska kunna läsas tillsammans i arbetsgruppen och innehåller många övningar som gruppen kan reflektera över.
– Tanken är att kunna göra som en studiecirkel och jobba med övningarna för att skapa en samstämmighet om hur professionaliteten kan utvecklas inom arbetsgruppen och på arbetsplatsen.
Mycket handlar om inställning och intresse
Ledarskapet spelar en stor roll för att ge förutsättningar för professionalitet, konstaterar Anna Tufvesson men har valt att inte gå djupare in i det i den här boken.
– Det finns mycket skrivet om ledarskap och jag har skrivit böcker om det tidigare. Här vill jag lyfta att man som medarbetare också har ett stort eget ansvar. Mycket handlar om inställning och intresse.
I Sverige är vi bra på ett aktivt medarbetarskap, vill Anna Tufvesson betona. Men det betyder inte att vi kan nöja oss med det.
– Utvecklingen ställer andra krav på oss att kunna leda oss själva och vara professionella.
Men ingen är professionell jämt, som människor är vi inte alltid vårt bästa jag.
– Min poäng är att det är något eftersträvansvärt att försöka jobba mot att vara professionell. För vår egen skull, men också för våra kollegors skull och för dem vi är till för.
Definitionen av att vara professionell i sin yrkesroll ur boken ”Professionell på jobbet”:
"En person som är professionell i sin roll har förstått sitt uppdrag, har erforderlig kompetens för att klara av det och är intresserad av att fördjupa den. Hen tar hand om sin fysiska och psykiska hälsa. Hen har god arbetsmoral och visar gott omdöme, är nyfiken på andras sätt att tänka och kan känsloreglera sig. Hen är lätt att samarbeta med och visar personlig mognad i sin interaktion med andra. Hen har också en förmåga att se till vad som är bäst för helheten och är öppen för att prova nya sätt att göra saker på."

Anita Gullberg
Mer om Kompetens
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för dyslektiker
Kompetens • Det behövs en mer inkluderande arbetsmiljö för dyslektiker i Sverige. Det anser författaren och föreläsaren Susanna Cederquist, som i sitt arbete också vill uppmärksamma dyslektikers styrkor.
-
Polarbröds ledningsgrupp tog hjälp av studenter
Chef • Polarbröd bad en grupp studenter att komma med input på sin verksamhet. Det gav företaget nya idéer och en ny syn på verksamheten. Och studenterna fick med sig betydelsefull operativ kunskap på vägen ut i arbetslivet.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.