Bild: Pexels/Burst
Var femte byggarbetare rapporterar inte tillbud
Publicerat 3 juni 2024
Var femte byggarbetare rapporterar sällan eller aldrig in situationer som skulle kunna orsaka en olycka på arbetsplatsen. Den främsta orsaken är stress och pressande tidplaner. Det framkommer i en ny undersökning.
Endast var tredje byggarbetare rapporterar in tillbud i arbetet och var femte gör det sällan eller aldrig. Det framkommer av en undersökning som Novus gjort på uppdrag av företaget Ramirent som arbetar med maskinuthyrning. Undersökningen visar också att var tionde byggarbetare upplever sin arbetsplats som osäker.
Framför allt är det stress och pressade tidplaner som bidrar till bristande säkerhet. Det uppger 52 procent av de som svarat på undersökningen. Var tredje, 33 procent, anser att kunskaperna om hur man jobbar säkert inte är tillräckliga. 27 procent svarar att kollegorna inte följer säkerhetsreglerna och 23 procent svarar att de själva slarvar med skyddsutrustningen.
– Att rapportera in incidenter eller farliga situationer är inte bara ett ansvar utan också en möjlighet. Här kan företagen hämta mycket information som bidrar till att bygga en säkrare arbetsplats. Och även om det primära målet är att förebygga personskador och olyckor, blir det även vägledande för att förbättra arbetsprocesser eller göra rätt inköp av skyddskläder och utrustning, säger Lisa Högberg, HSEQ-ansvarig på Ramirent, i en kommentar.
Undersökningen bygger på svar från 500 personer.
Marianne Zetterblom
Mer om Säkerhet
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.