Bild: Istock
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Publicerat 21 november 2024
Aktivitetsbaserade kontor ger flexibilitet – medarbetarna väljer plats efter uppgift. Men hur säkrar man bra ergonomi när arbetsstationerna skiftar från dag till dag? Enligt ergonom Tommy Wilén kan variationen i en flexibel miljö faktiskt vara skonsammare för kroppen än en fast arbetsplats.
På ett aktivitetsbaserat kontor är tanken att medarbetarna ska kunna välja arbetsstation utifrån vad de behöver för stunden – en tyst vrå för koncentrerat arbete eller en öppen yta för kreativa diskussioner. Men med flexibiliteten följer ergonomiska utmaningar.
När många delar på samma ytor kan höj- och sänkbara bord och ergonomiska stolar snabbt bli upptagna, vilket gör att vissa kan hamna vid ett köksbord, i en soffa eller vid provisoriska skrivbord.
Tommy Wilén, ergonom och föreläsare, menar att det aktivitetsbaserade kontoret ofta missförstås.
– Vi får inte fastna i tanken att flexibla kontor bara handlar om att sätta sig varsomhelst. Med rätt upplägg kan det aktivitetsbaserade främja både bättre ergonomi och ökad rörelse.
Ett aktivitetsbaserat kontor ger större möjligheter att jobba på ett mer flexibelt och kroppsanpassat sätt.
För att det aktivitetsbaserade arbetssättet ska fungera är det viktigare att se över hur vi arbetar än att lägga fokus på utrustning. Tommy Wilén påpekar att ergonomi i den här miljön handlar mer om att skapa vanor som främjar variation och rörelse.
– Vi behöver våga ifrågasätta våra invanda mönster och hitta fler sätt att växla mellan olika arbetsställningar. Ett aktivitetsbaserat kontor ger större möjligheter att jobba på ett mer flexibelt och kroppsanpassat sätt, vilket kan minska belastningen på kroppen.
För vissa medarbetare kräver det aktivitetsbaserade kontoret fortfarande anpassningar – som specialstolar eller andra ergonomiska hjälpmedel. Tommy Wilén betonar vikten av att arbetsgivaren bedömer behovet noga och ser till att hjälpmedel finns för de som behöver.
– Om man behöver särskild utrustning ska man ha möjlighet att få den, men min erfarenhet är att behovet av hjälpmedel ofta minskar i aktivitetsbaserade miljöer, eftersom variationen i arbetsställningar gör att belastningen på kroppen minskar.
En av fördelarna med aktivitetsbaserade kontor är att de uppmuntrar till rörelse och variation. Genom att växla mellan olika arbetsplatser under dagen får kroppen naturlig variation, vilket enligt Tommy Wilén kan minska risken för belastningsskador:
Naturlig rörelse
– När vi inte sitter stilla i samma position hela dagen, utan kan byta miljö, får vi en naturlig rörelse som är positiv för kroppen. Det handlar inte bara om ergonomi utan också om att skapa en miljö där medarbetarna känner sig mer fria och kreativa.
För att ett aktivitetsbaserat arbetssätt ska fungera behövs också utbildning i hur man använder miljön rätt. Det är inte bara utrustningen som spelar roll – det är också viktigt hur vi arbetar, menar Tommy Wilén. Han betonar arbetsgivarens roll i att främja en kultur som uppmuntrar rörelse och variation under arbetsdagen:
– Ett aktivitetsbaserat kontor ska ge frihet att variera arbetsställningar och minska stillasittande, vilket kan öka både trivsel och välmående.
Henrik Lenngren
Mer om Ergonomi
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
-
Så ska arbetsmiljön bli mer hjärnvänlig
Arbetsmiljöarbete • Hur har hjärnan det på jobbet? En grupp forskare ska ta reda på vilka åtgärder som faktiskt funkar för att arbetsmiljön ska passa våra hjärnor.
-
Träning på jobbet aktiverar soffpotatisar
Må bra • Med friskvårdsbidrag når arbetsgivarna oftast bara de som redan tränar regelbundet. Genom träning på arbetstid däremot kan man nå fler, enligt Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.