Hoppa till huvudinnehållet

Mobbning på jobbet kan till exempel vara kritik, isolering, ryktesspridning eller undanhållande av viktig information.

Bild: Pixabay

Mobbning

Experten om mobbning på jobbet

Varför uppstår mobbning på arbetsplatsen och vad kan man göra åt det? Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.

Vad är mobbning?

Mobbning brukar ses som kränkande handlingar över en längre tidsperiod. Det kan röra sig om handlingar som upplevs som oönskade, orimliga, hotfulla, fientliga, kränkande, förödmjukande eller nedvärderande och som skulle kunna innebära att den som utsätts tar psykisk, fysisk eller ekonomisk skada. På arbetsplatser eller i arbetsrelaterade sammanhang kan det röra sig om till exempel kritik, isolering, ryktesspridning eller undanhållande av viktig information. Om en person utsatts för denna typ av kränkande handlingar vid upprepade tillfällen eller under en längre tidsperiod och den som utsatts har svårt att försvara sig, brukar man betrakta det som arbetsrelaterad mobbning.

Hur vanligt är mobbning i arbetslivet?

Statistik från Sverige visar på att omkring 7-9 procent av arbetande svenskar utsätts för arbetsrelaterad mobbning. Statistik från flera olika länder pekar på att 11-18 procent av den arbetande befolkningen exponeras för mobbning. Förekomst av mobbning är svår att mäta och uppskattningar skiljer sig betydligt åt beroende på sätt att mäta, vilken tidsperiod som undersöks och vilket urval det baseras på.

Varför uppstår mobbning?

Det finns olika teorier om vad som kan förklara mobbning. En teori handlar om att individuella faktorer kan vara bidragande förklaringar, såsom vissa personlighetsegenskaper eller sårbarheter. Det är till exempel vanligt att utsättas för mobbning om man avviker från normen på arbetsplatsen. En annan teori handlar om organisatoriska brister och problem som exempelvis oklara roller, hög arbetsbelastning, dåligt ledarskap och organisatorisk orättvisa. Forskningen är emellertid relativt begränsad på området. Mer kunskap om vilka organisatoriska- eller arbetsmiljöfaktorer som påverkar arbetsrelaterad mobbning skulle behövas för att bättre förstå hur man kan förebygga sådana situationer.

Vad får mobbning för konsekvenser?

Mobbning kan leda till sjukfrånvaro och att arbetstagare lämnar arbetsplatsen, vilket kan innebära betydande kostnader för organisationen. För den enskilda visar forskningen att det finns en risk att drabbas av hälsobesvär, framför allt psykiska hälsobesvär som symtom på depression, ångest eller utmattning. Det kan alltså ha negativa konsekvenser för hälsa, välbefinnande, livsstil och självkänsla. Den enskilda riskerar också att drabbas av sjukskrivning och hamna utanför arbetslivet.

Vad kan man göra för att förebygga mobbning på arbetsplatsen?

Mycket tyder på att den sociala miljön är viktig och att det är viktigt att tydliggöra att kränkande handlingar inte är acceptabla på arbetsplatsen. Uppförandekoder, värdegrundspolicies, rutiner och ledarskap kan därför ha betydelse. Organisationen bör också jobba systematisk med att undersöka arbetsmiljön, riskbedöma, åtgärda identifierade risker, följa upp och utbilda personal kring kränkande särbehandling.

Vad kan man göra för att hantera mobbning om det väl uppstått? 

Om mobbning har uppstått kan man inom organisationen använda konflikthantering och klargörande samtal om vad problemen handlar om och vid behov anmälan och utredning. Problemen bör också följas upp genom att till exempel undersöka behov av behandling eller rehabilitering.

bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Mobbning

Senaste om Mer om arbetsmiljö