
Bild: Istock
Få företag har strategier för att behålla äldre
Publicerat 9 oktober 2024
Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier för hur detta ska gå till. Men det behöver inte vara svårare än att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
Knappt var fjärde organisation har planerat för hur de ska behålla äldre medarbetare så länge som det går. Det visar en undersökning som företaget Avonova gjort bland 520 chefer.

– Det här är oroande. Inte minst med tanke på att vårt pensionssystem kräver arbete längre upp i åren, och att den utvecklingen måste kombineras med ett arbetsliv som är hållbart på lång sikt, säger Per-Nicklas Olofsson, som är psykolog och organisationskonsult på Avonova.
Har företaget ingen strategi för att behålla sina seniora medarbetare finns det ändå många åtgärder som är relativt enkla att genomföra.
– Det kan handla om att prata igenom och visa uppskattning och att berätta att det finns en vilja att ha medarbetarna kvar.
Andra insatser är att anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller och anpassa arbetstiden genom att ge möjlighet att gå ner i tid eller skapa mer flexibilitet.
Viktigt att visa uppskattning
Även inom yrken med fysiskt krävande arbetsuppgifter går det att anpassa för de äldre medarbetarna, anser Per-Nicklas Olofsson. Till exempel inom vård och omsorg.
– Det är jag helt övertygad om. Se till att inte ha samma krav och tempo så att de kan använda de ergonomiska hjälpmedel som finns.
Att visa uppskattning för äldre medarbetare handlar om att ta tillvara erfarenhet och kunskap men också att motivera medarbetarna att fortsätta utvecklas i sitt yrke, kanske genom att gå utbildningar.
– Som medarbetare är det viktigt att vara behövd, känna uppskattning och vara en del av ett sammanhang.
Företag har mycket på att vinna på att de äldre medarbetarna stannar.
– Medarbetargrupper som är blandade både vad gäller ålder och kön har färre konflikter och är mer harmoniska.
Andra vinster är att den som har arbetat länge i en verksamhet har ett stort kontaktnät både inom och utanför organisationen.
Föra kunskap vidare till de yngre
Mentorskapsprogram är ett bra sätt att ta tillvara de äldres kunskaper och föra dem vidare till yngre medarbetare. I en harmonisk arbetsgrupp där medarbetarna känner psykologisk trygghet finns det också goda förutsättningar att skapa ett bra klimat för innovation och utveckling.
– Att låta de yngre bolla sina idéer mot de äldres erfarenhet skapar goda möjligheter för innovation. Men då måste alla vara öppna och som äldre får man inte bli negativ och bakåtsträvare.
Varför det är så få som har strategier för att behålla sina medarbetare ger underökningen inte svar på.
– Jag tror att det handlar om att man hittills fokuserat mer på strategier för att behålla yngre och medelålders medarbetare, säger Per-Nicklas Olofsson.

Anita Gullberg
Mer om Äldre
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Allt fler äldre vill fortsätta jobba
Äldre • Allt fler äldre väljer att förlänga sitt arbetsliv, enligt en rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Det ställer nya krav på flexibilitet och individanpassning i arbetslivet, säger Daniel Seldén forskare inom hållbart arbetsliv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.