Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler använder AI i jobbet. Denna bilden är t ex skapad med ett AI-verktyg och föreställer två personer som skapar bilder via AI.

Bild: AI-genererad

AI

Fler använder AI i jobbet

Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2024” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.

Jämfört med förra året har användningen av AI i Sverige inte ökat nämnvärt. Omkring en tredjedel av den vuxna befolkningen har använt ett AI-verktyg det senaste året och absolut vanligast är Chat GPT.

Att generera, verifiera och felsöka programkod, sammanfatta rapporter och få hjälp med att formulera mejl eller andra texter är några exempel på hur AI används på jobbet.

Unga är betydligt mer benägna att använda AI än äldre. Bland unga vuxna i åldern 18–34 år har 6 av 10 använt ett AI-verktyg jämfört med 3 av 10 i åldern 35–49 år.

− Alla känner till att AI finns nu men många är skeptiska till att använda verktygen, sa Måns Jonasson från Internetstiftelsen när han presenterade rapporten.

Andelen svenskar som primärt använder AI för privat bruk minskar och i stället är det fler som använder AI i arbetet eller studier. Användandet av AI minskar däremot inte totalt sett utan det är bara hur man primärt använder AI som skiftar.

Det gäller att hänga med

Utvecklingen av AI-verktygen går i ett rasande tempo och de stora techbolagen som Open AI och Google jobbar hårt för att göra verktygen enklare, kraftfullare och mobilanapassade så att de blir ännu mer integrerade i människors vardag. Att försöka hänga med i utvecklingen och testa verktygen är viktigt för att inte bli omsprungen, enligt Måns Jonasson.

− AI kommer inte ta ditt jobb, men den som behärskar AI-verktygen kommer göra det om inte du gör det själv, sa han.

Undersökningen har gjorts av Novus på uppdrag av Internetstiftelsen. Totalt genomfördes 1 090 intervjuer under perioden 7–14 augusti 2024.

FAKTA

Vanliga AI-verktyg

29 procent har använt Chat GPT

7 procent har använt Snapchats AI-tjänst My AI

4 procent har använt Dalle-E

2 procent har använt Midjourney

2 procent har använt Bard

5 procent har använt något annat AI-verktyg


Svenskarna och internet 2024

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om AI

Senaste om Mer om arbetsmiljö