Bild: Istock
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Publicerat 10 december 2024
Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
– Fallolyckor är den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall. År 2021 och 2022 inträffade nästan 3 200 allvarliga arbetsolycksfall på grund av fall i marknivå utomhus. Sju av tio olyckor inträffade mellan november och mars, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, i en kommentar.
Fallolyckor utomhus under vintern leder ofta till frakturer och sjukskrivning för den som drabbas. Vissa yrkesgrupper är mer utsatta än andra. Flest olycksfall inträffar bland undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter och yrkesförare.
– Andra yrkesgrupper som sticker ut i statistiken är brevbärare och tidningsdistributörer samt städare och fönsterputsare. För dessa två yrkesgrupper sker över 80 procent av de allvarliga fallolyckorna utomhus under vintermånaderna, säger Elin Henriksson.
Så minskar du risken att halka
- Se till att det är snöröjt och sandat vid entréer på vintern.
- Ha halkskydd vid in- och utgångar
- Håll golv inomhus torra och röj undan sådant som kan leda till snubbelolyckor
- Använd bra skor med broddar när det är halt
- Gå med hela foten. Ju större yta av fotsulan som är mot underlaget desto större blir friktionen. Sänk tyngdpunkten i kroppen.
- Ta kortare steg än normalt och dra ner på hastigheten. Det är ofta när vi ökar hastigheten eller när vi börjar gå från att ha varit stillastående som olyckan sker.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.