Hoppa till huvudinnehållet
En person går nerför en mycket isig och hal trappa.

Sju av tio arbetsrelaterade halkolyckor sker vintertid, enligt statistik från Afa Försäkring.

Bild: Istock

Arbetsolyckor och arbetsskador

Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper

Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.

– Fallolyckor är den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall. År 2021 och 2022 inträffade nästan 3 200 allvarliga arbetsolycksfall på grund av fall i marknivå utomhus. Sju av tio olyckor inträffade mellan november och mars, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, i en kommentar.

Fallolyckor utomhus under vintern leder ofta till frakturer och sjukskrivning för den som drabbas. Vissa yrkesgrupper är mer utsatta än andra. Flest olycksfall inträffar bland undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter och yrkesförare.

– Andra yrkesgrupper som sticker ut i statistiken är brevbärare och tidningsdistributörer samt städare och fönsterputsare. För dessa två yrkesgrupper sker över 80 procent av de allvarliga fallolyckorna utomhus under vintermånaderna, säger Elin Henriksson.

TIPS

Så minskar du risken att halka

  • Se till att det är snöröjt och sandat vid entréer på vintern.
  • Ha halkskydd vid in- och utgångar
  • Håll golv inomhus torra och röj undan sådant som kan leda till snubbelolyckor
  • Använd bra skor med broddar när det är halt
  • Gå med hela foten. Ju större yta av fotsulan som är mot underlaget desto större blir friktionen. Sänk tyngdpunkten i kroppen.
  • Ta kortare steg än normalt och dra ner på hastigheten. Det är ofta när vi ökar hastigheten eller när vi börjar gå från att ha varit stillastående som olyckan sker.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Mer om arbetsmiljö