Bild: Elisabeth Ohlson
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Publicerat 4 november 2024
Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar – med stöd från både sig själv och arbetsgivaren.
Nicolas Jacquemot vill utmana föreställningen att de bästa åren i arbetslivet är förbi efter 40. Hans nya bok, Meningen med arbetslivet: handbok för dig som vill vidare (utkom den 25 oktober), handlar om att hitta utveckling och mening mitt i karriären.
– Den vanligaste missuppfattningen är att tåget har gått. Så är det inte. Själv brukar jag tänka: Det går fler tåg, säger han.
Att byta karriär mitt i livet innebär många utmaningar.
– Såväl egna som andras föreställningar är vanliga hinder. Vi säger till oss själva att vi är för gamla, att det är för sent att testa nytt eller att vi inte kommer att lyckas. Omgivningen kan förstärka dessa uppfattningar, säger Nicolas Jacquemot.
Många vet vad de har i dag men inte vad de får om de byter spår och osäkerheten gör oss passiva.
– Rädslor kan hindra utveckling, så därför är det viktigt att ta itu med dem. Ifrågasätt dina katastroftankar. Verkligheten är ofta mer nyanserad och erbjuder olika valmöjligheter.
Olika åldrar med olika perspektiv
Nicolas Jacquemot, som är doktor i management, påpekar att arbetsgivare har en avgörande roll i att främja utveckling för medarbetare mitt i livet.
– En 55-åring har ofta andra behov än en 25-åring. Samtidigt är vi alla individer med olika önskningar. Bäst är att fråga: ”Hur kan jag stötta dig i din utveckling?”.
Enligt Nicolas Jacquemot gynnas arbetsplatser av att ha blandade åldrar.
– Olika generationer bidrar med olika perspektiv. Det är berikande att lära av varandra. I undersökningar har man sett att anställda trivs bättre när det finns variation i åldrar.
För den som känner sig fast i sitt jobb har Nicolas Jacquemot ett tydligt råd: våga ta steget.
Ångrar sällan det vi gjort
– Du har ofta mycket att vinna på att byta jobb. Inte minst på det personliga planet. Du blir gladare, modigare och du växer av att våga ta steget.
Forskning visar att vi sällan ångrar det vi gjort, utan snarare det vi inte gjort.
– Nästan varannan svensk är rädd att de i slutet av livet ska ångra att de inte vågade göra det de drömde om.
Att skapa en god arbetsmiljö är centralt för att medarbetare ska må bra och utvecklas, enligt Nicolas Jacquemot.
– Många verksamheter diskuterar vision och värderingar, men för medarbetare är annat ofta viktigare: meningsfulla arbetsuppgifter, flexibilitet och tillräckligt med tid att utföra sitt arbete. Nöjda medarbetare är lojala medarbetare och blir goda ambassadörer på jobbet.
Nicolas Jacquemot vill få fler att våga tänka om och satsa på något nytt. Mitt i livet finns en chans att omvärdera vad som verkligen är viktigt och ta steg mot ett mer meningsfullt arbetsliv.
– Kanske har det bästa i ditt arbetsliv inte ens hänt än?
Henrik Lenngren
Mer om Generationer
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
-
”Ålderism har blivit en accepterad form av diskriminering”
Diskriminering • Åldern spelar roll. I alla fall när det är dags att söka nytt jobb. Redan i 40-årsåldern kan åldern vara till din nackdel.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Samma misstag upprepas vid dödsolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.
-
Fler pratar om mens och klimakteriet på jobbet
Jämställdhet • Bättre arbetsmiljö, lägre sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Det är några fördelar med att göra mens- och klimakteriefrågor till en del av arbetsmiljöarbetet, enligt Josefin Persdotter och Rebecka Hallencreutz som tagit fram en forskningsbaserad handbok med konkreta tips på hur organisationer kan jobba systematiskt med frågorna.