Hit kommer våren tidigt
Publicerat 7 februari 2024
Sveriges folkligaste snittblomma säljs i kiosker, på bensinmackar och i flådiga floristbutiker. Men visste du att tulpanen är en ganska känslig rackare? Hos Alverbäcks blommor plockas 32 miljoner tulpaner om året – för hand.
Text: Anna Liljemalm
Foto: Linn Bergbrant
Att kliva in i de stora växthusen är som att vara både ute och inne samtidigt. Här grönskar våren tidigt. Ett tiotal personer synar odlingarna och plockar famnarna fulla av tulpaner som precis börjat visa färg. Men så ljuder ett diskret ding-dong och genast pausas all aktivitet.
– Även om det har skett många förbättringar sedan företaget grundades 1968 är det väldigt mycket som fortfarande görs manuellt. Personalen har fem minuters betald paus varje timme för att kunna stretcha armarna lite eller vila benen, säger Amanda Alverbäck, tredje generationens blomsterodlare och vice vd.
På Alverbäcks blommor odlas tulpaner både i jord och i vatten. Samtliga plockas för hand eftersom maskinerna inte är lika noggranna. Tulpanerna måste dessutom skördas i exakt rätt tid. För att underlätta arbetet paras Ruta Zvine och hennes kollegor ihop utifrån hur långa de är, så att alla kan plocka tulpanerna i lagom arbetshöjd.
Tulpanerna som skördas på våren planteras redan på hösten. Sammanlagt odlas hundra olika sorter.
Amanda Alverbäck är uppväxt i familjeföretaget. När hon var liten följde hon gärna med sin pappa på den traditionsenliga ”kvällsrundan” där han kollade så att allt såg bra ut i växthusen. I dag är hon vice vd och ansvarar särskilt för arbetsmiljöarbetet.
För 1,5 år sedan inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka på Alverbäcks blommor. En anställd fastnade med håret när hon skulle städa under ett roterande odlingsbord.
– I dag mår hon bra och hon arbetar kvar i företaget, men sedan olyckan har vi byggt om arbetsstationen så att det inte längre går att krypa under, säger Amanda Alverbäck.
Vattenodlade tulpaner kan planteras senare än jordodlade tulpaner, men alla lökar köps in samtidigt och behöver vila lika länge i kylrum innan de kan gro.
En gång i timmen uppmanas Adrianna Kuwalek, Inga Kopmane och resten av personalen att slå sig ner på ”pausbänken” och vila i fem minuter.
Alverbäcks blommor är Sveriges största tulpanodlare. De säljer också krokusar, påskliljor och pelargoner. Samtliga blommor är miljöcertifierade enligt Svenskt sigill.
Vattenodlade tulpaner skördas med löken kvar, men innan blomman når konsument har löken krossats med hjälp av en maskin.
Tulpanlökarna köps huvudsakligen in från Nederländerna. För att kunna odla hösttulpaner används också lökar från Nya Zeeland. Inköpen sker ett helt år i förväg. Länge var vita tulpaner populärast men nu är det färg som gäller.
Tulpaner bakom första finanskraschen
- Tulpanen är en liljeväxt med ursprung från Asien.
- Har fått sitt namn från persiskans ”dulband” som betyder turban, och som den utslagna blomman anses likna.
- På 1600-talet blev tulpanlökar föremål för byteshandel i Nederländerna. Under den så kallade tulpomanin kunde en enda lök kosta mer än ett hus. Spekulationsvågen kollapsade 1637, och anses vara världens första dokumenterade finansbubbla.
Mer om Bildreportaget
-
Skivnördarnas högborg
Bildreportaget • Nordens största skivbutik fyller 50 år. En bedrift när skivbutikerna fått det allt tuffare. Här pågår dagligen en jakt på guldkorn till hemmasamlingarna.
-
Passionen för hantverket går i arv
Bildreportaget • Redan som liten följde Dennis Boström gärna med sin pappa Christer Boström till jobbet på Södermalms Sko & Nyckelservice. 2004 började han som skomakarlärling hos sin far.
-
Med smak av salt och umami
Bildreportaget • De bohuslänska algerna hamnar på såväl Nobelpristagarnas tallrikar som på tyska åkrar och i fransk kosmetika. Arbetsliv följer med ut till havs när havssallad skördas från linor under ytan. Allt som behövs är solljus och saltvatten. Men är konsumenterna redo?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.