Hoppa till huvudinnehållet

Sissela Nutley är knuten till Karolinska Institutet och har disputerat inom kognitiv neurovetenskap.

Bild: Lina Eidenberg Adamo

Krönika

"Hjärnvilan är utrotningshotad"

”Thank you for not using your cell phone” – stod det i spa:ts entré där jag bokat in tre timmar i relaxavdelningen. Det är faktiskt jag som tackar. På dessa timmar har min lilla hjärna fått tid att reflektera. Jag har exempelvis fått några nya idéer, hittat perspektiv på problem och även mentalt skrivit denna krönika. Jag har också varit helt borta, mellan vaken och sovande, och jag har funderat över mig själv och andra människor på olika sätt.

Det här som jag har upplevt kallar jag för hjärnvila och det skulle jag påstå är en i dag utrotningshotad aktivitet. Det är alltså tiden då vi dagdrömmer, låter tankarna komma och gå som de vill. Ni vet, det som man gjorde när man stod och väntade på bussen anno 2009. Innan vi alla gick och köpte oss varsin smartphone. Och visst är den smart? Synd bara att den tycks göra oss dummare…  

Sedan smartphonens konstanta placering i fickan sänkte tröskeln för att ha ständig tillgång till snabba belöningar har de flesta av oss kunnat undgå varenda liten sekunds tristess. Även jag som forskat på hjärnan har svårt att välja hjärnvilan om mobilen följer med in när jag ska ta ett bad. Ja, än sen då? Problemet är att våra hjärnor aldrig får vila. Vi konsumerar dagligen uppåt 74GB data – lika mycket som 16 långfilmer och varje år ökar mängden med cirka 5 procent. Hela tiden tolkar och bearbetar hjärnan information i nyhetsflödet som dessutom ofta är utformad för att skapa ett känslomässigt engagemang. Forskning visar att när vi interagerar med sådan information tar det längre tid för vår hjärna att återigen hitta fokus till en kognitivt krävande uppgift. Utöver uttröttningen, uppstår alltså utmaningar för vår hjärna att kunna fokusera på det som kräver mer ansträngning och där belöningen ligger längre fram i tiden. Det vill säga, sådant som är svårt och tar tid. Dessvärre är det ofta de sakerna som vi tycker är viktigast, t.ex. klimatförändringarna, vår hälsa eller resultaten bortom kvartalsrapporten.  

Det som händer i hjärnan när vi har så kallad hjärnvila är nämligen en sorts spontanaktivitet, default mode network, vars kopplingar är associerade med psykiskt mående och koncentrationsförmåga. Tänk om några av vår tids största bekymmer med stress och utmattning skulle avhjälpas med bättre förutsättningar för fokustid, medveten närvaro och hjärnvila? Vi vet från studier att mobilens konstanta närvaro kostar tankemässiga resurser för både prestation och kvaliteten i relationerna. Nog är det fler som har svårt att läsa en bok eller titta på en film utan att plocka upp mobilen? Du är inte ensam. Och därför ligger heller inte lösningarna på individnivå. Tills nästa generations teknik hjälper oss med detta kvarstår att gemensamt uppfinna strategier för hjärnvila. 

FAKTA

Om Sissela Nutley

Sissela Nutley är knuten till Karolinska Institutet och har disputerat inom kognitiv neurovetenskap. Hon är föreläsare, författare och verksam inom det ideella projektet ”Det syns inte” som arbetar för att stärka ungas psykiska hälsa. 

Mer om Krönika

Senaste om Mer om arbetsmiljö