
Bild: Jonas Eng
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Publicerat 13 november 2024
Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten. Det visar en undersökning som Finansförbundet gjort bland sina medlemmar.
Vinster från finansiell brottslighet ökar, visar polisens siffror, och ofta uppstår vinsterna vid försök att lura det finansiella systemet genom bland annat penningtvätt. Den enkät som Finansförbundet genomfört visar en bransch som är hårt utsatt i kampen mot finansiell brottslighet och att problemen ökat.
Tre av fyra har svarat att det påverkar deras arbetsmiljö mer i dag än för fem år sedan. Var fjärde säger att de har upplevt hotfulla situationer i samband med misstänkt brottslighet. Bland chefer är siffran ännu högre, här har 42 procent upplevt hotfulla situationer.
Värst utsatta är de som arbetar i kundnära tjänster, där uppger nära sju av tio problem.
– Det är oacceptabelt att så många upplever hotfulla situationer på jobbet. Det är en signal om att arbetsmiljön är dålig och att något måste göras, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.
Kontrollfrågor leder till hot
Siffrorna är ingen överraskning för Finansförbundet. Redan 2021 gjordes en intervjuundersökning som visade att nästan varannan anställd med kundkontakter utsatts trakasserier, hot eller våld på jobbet.
Banker och växlingskontor har en skyldighet ställa kontrollfrågor vid misstänkt brottslighet och det är ofta i de situationer som hot och trakasserier uppstår.
– Det kan vara allt från den vanliga kunden som vill sätta in kontanter och blir irriterad över frågorna till personer som försöker utföra penningtvätt och som kan bli hotfulla.
Tröskeln har höjts
Det finns tydliga rutiner för hur man ska agera på arbetsplatserna och Finansförbundet upplever att arbetsgivarna tar situationen på allvar. Men med ökad arbetsbelastning har det blivit svårare.
– När organisationerna är tajtare och bemanningen låg då kan det kännas svårt att hinna med detta. Tröskeln har höjts och det är inte alltid man anmäler incidenter.
Enligt Ulrika Boëthius krävs att arbetssituationen förbättras så att det finns tid och möjligheter att hantera de här frågorna.
– Man måste få tillräckligt mycket tid för att försöka eliminera risker där det går och utrymme att prata med varandra.
En annan oroande siffra i enkäten är att en av tio svarat att de funderar på att byta yrke på grund av den finansiella brottsligheten. Hos de som har kundnära roller är det nästan två av tio som överväger att byta jobb.
Finansförbundet kommer att samla arbetsmiljöombuden hos de stora bankerna för att diskutera de här frågorna och se vad som kan göras.
– Arbetet för att komma till rätta med detta måste ske lokalt till stor del. Vad vi kan göra centralt från förbundet är att uppmärksamma problemen och stötta det lokala arbetet.

Anita Gullberg
Mer om Hot och våld
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.