Bild: Jonas Eng
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Publicerat 13 november 2024
Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten. Det visar en undersökning som Finansförbundet gjort bland sina medlemmar.
Vinster från finansiell brottslighet ökar, visar polisens siffror, och ofta uppstår vinsterna vid försök att lura det finansiella systemet genom bland annat penningtvätt. Den enkät som Finansförbundet genomfört visar en bransch som är hårt utsatt i kampen mot finansiell brottslighet och att problemen ökat.
Tre av fyra har svarat att det påverkar deras arbetsmiljö mer i dag än för fem år sedan. Var fjärde säger att de har upplevt hotfulla situationer i samband med misstänkt brottslighet. Bland chefer är siffran ännu högre, här har 42 procent upplevt hotfulla situationer.
Värst utsatta är de som arbetar i kundnära tjänster, där uppger nära sju av tio problem.
– Det är oacceptabelt att så många upplever hotfulla situationer på jobbet. Det är en signal om att arbetsmiljön är dålig och att något måste göras, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.
Kontrollfrågor leder till hot
Siffrorna är ingen överraskning för Finansförbundet. Redan 2021 gjordes en intervjuundersökning som visade att nästan varannan anställd med kundkontakter utsatts trakasserier, hot eller våld på jobbet.
Banker och växlingskontor har en skyldighet ställa kontrollfrågor vid misstänkt brottslighet och det är ofta i de situationer som hot och trakasserier uppstår.
– Det kan vara allt från den vanliga kunden som vill sätta in kontanter och blir irriterad över frågorna till personer som försöker utföra penningtvätt och som kan bli hotfulla.
Tröskeln har höjts
Det finns tydliga rutiner för hur man ska agera på arbetsplatserna och Finansförbundet upplever att arbetsgivarna tar situationen på allvar. Men med ökad arbetsbelastning har det blivit svårare.
– När organisationerna är tajtare och bemanningen låg då kan det kännas svårt att hinna med detta. Tröskeln har höjts och det är inte alltid man anmäler incidenter.
Enligt Ulrika Boëthius krävs att arbetssituationen förbättras så att det finns tid och möjligheter att hantera de här frågorna.
– Man måste få tillräckligt mycket tid för att försöka eliminera risker där det går och utrymme att prata med varandra.
En annan oroande siffra i enkäten är att en av tio svarat att de funderar på att byta yrke på grund av den finansiella brottsligheten. Hos de som har kundnära roller är det nästan två av tio som överväger att byta jobb.
Finansförbundet kommer att samla arbetsmiljöombuden hos de stora bankerna för att diskutera de här frågorna och se vad som kan göras.
– Arbetet för att komma till rätta med detta måste ske lokalt till stor del. Vad vi kan göra centralt från förbundet är att uppmärksamma problemen och stötta det lokala arbetet.
Anita Gullberg
Mer om Hot och våld
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.