Bild: Istock
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Publicerat 11 november 2024
En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
Konflikter mellan medarbetare är varje chefs mardröm. Helt enkelt för att de är svåra att lösa. Många gör misstaget att underskatta konsekvenserna, enligt Sofia Lundahl på Feelgood, som nyligen pratade om kostnader till följd av konflikter på ett frukostseminarium.
– När jag frågar hur en konflikt mellan två personer påverkat resten av företaget är det vanligt att man svarar att den inte gjort det. Men det stämmer oftast inte. Vi lever inte i en bubbla utan i en kontext och i ett nätverk med andra på arbetsplatsen. En konflikt påverkar därför helheten.
Ett vanlig typ av konflikt enligt Sofia Lundahl är den som uppstår mellan en senior medarbetare och en nyanställd medarbetare, som fått ansvar att leda ett team och genomföra förändringar och effektiviseringar.
– I det här fiktiva men realistiska caset uppskattar den seniora medarbetaren inte teamledarens idéer kring förändringarna och hetsiga diskussioner uppstår. Till sist slutar de prata med varandra helt och kommunicerar bara via mejl. Det uppstår två läger på arbetsplatsen där den ena gruppen fortsätter att jobba som tidigare medan den andra gruppen tycker det nya arbetssättet är bra. Det i sin tur leder till dubbelarbete och missförstånd. Vid ett tillfälle måste man stoppa hela produktionen.
Okunskap och tidsbrist orsaker till konflikteskalering
I slutändan leder den konflikt som startade mellan två personer, till en längre sjukskrivning, ökad korttidsfrånvaro samt att fyra personer väljer att lämna företaget. Enligt Sofia Lundahl kostar en konflikt av det slaget en miljon kronor. Då har hon vägt in kostnader för frånvaro, personalomsättning, produktionsstörningar samt skador på företagets varumärke.
Det fiktiva exemplet gäller ett företag inom tillverkningsindustri där den genomsnittliga månadslönen ligger på 30 000 kronor. Men Sofia Lundahl poängterar att i ett företag med mer kvalificerade tjänster och högre löner blir kostnaderna ännu högre.
Att konflikter får gå så långt som i exemplet ovan handlar inte om illvilja utan om okunskap och brist på tid, enligt Sofia Lundahl.
– Konflikter är ett svårt område och när vi inte vet hur vi ska göra med något så avvaktar vi gärna. Man antar saker i stället för att ta välgrundade beslut. Många chefer tänker att det nog inte är så farligt och att det kanske löser sig av sig självt.
På de arbetsplatser där konflikter uppstår finns ofta organisatoriska brister och otydliga mål, enligt Sofia Lundahl.
– Kunskapen om hur man förebygger konflikter finns kanske hos HR men inte hos de som styr över budget och som ska bestämma hur mycket man ska satsa på förebyggande arbete.
Hennes råd är att jobba förebyggande, agera tidigt, ta hjälp och inte anta att konflikter löser sig av sig själva.
Förebygg konflikter
- Gör en grundlig analys av era ohälsotal. Vad beror ohälsan på och vad kostar den?
- Jobba långsiktigt med förebyggande arbete. Se till att det finns kunskap om de negativa konsekvenserna av konflikter hos de som styr över budgeten på företaget.
- Utvärdera och följ upp ert förebyggande arbete kontinuerligt.
- Ta extern hjälp.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsklimat
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
-
Snällhet på jobbet– så funkar det
Arbetsklimat • Att vara snäll handlar inte om att bara stryka varandra medhårs utan om att ha en öppen dialog och försöka förstå varandra
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Generationer • Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar.
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.