Låg tillgång på företagshälsovård där behovet är som störst
Publicerat 22 maj 2024
Hur man mår på jobbet skiljer sig kraftigt åt mellan olika grupper. Det visar en kartläggning av arbetshälsan i Stockholms län. Att ha ont i kroppen är vanligare i yrken med låga kvalifikationskrav. Samtidigt är tillgången på företagshälsovård som lägst i dessa grupper.
På uppdrag av region Stockholm presenterar Centrum för arbets- och miljömedicin vart fjärde år en kartläggning av den arbetsrelaterade hälsan i Stockholm. Årets rapport visar att hälsan är som sämst bland personer med lågkvalificerade jobb och tidsbegränsade anställningar. Bland kvinnliga vårdbiträden rapporterar hela 55 procent att de har ont i rygg eller nacke ett par dagar i veckan.
I de grupper där ohälsan är som störst är tillgången till företagshälsovård som lägst. Det är också vanligt att personer i lågkvalificerade yrken inte känner till om de har tillgång till företagshälsovård eller inte.
− Företagshälsovården är en viktig del i arbetet med att skapa en hälsosam arbetsmiljö. Vi behöver fokuserade insatser för att öka tillgången där det behövs mest, säger Gun Johansson, biträdande verksamhetschef på Centrum för arbets- och miljömedicin i en kommentar.
Rapporten visar också att det i flera yrkesgrupper med låga kvalifikationskrav finns en hög andel som är osäkra på om de kan jobba kvar i sitt nuvarande yrke om två år. Lastbils- och bussförare, servitörer, kassapersonal och städare hör till de yrken där flest är tveksamma till om de av hälsoskäl kommer kunna jobba kvar om två år.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.