Bild: Henrik Montgomery/TT
Lars Lööw, ny generaldirektör för Arbetsmiljöverket
Publicerat 19 januari 2024
Lars Lööw blir den som ska leda Arbetsmiljöverket efter Erna Zelmin. En viktig fråga för den nya generaldirektören är det ökande antalet dödsolyckor på svenska arbetsplatser.
Lars Lööw kommer närmast från Arbetsförmedlingen där han varit ställföreträdande generaldirektör. Han har tidigare varit generaldirektör för Svenska ESF-rådet. Arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg betonade det allvarliga läget vad gäller arbetsrelaterade dödsolyckor när hon presenterade valet av Lars Lööw på en presskonferens nyligen.
– Vi har haft en otroligt mörk tid med ett flertal arbetsrelaterade dödsolyckor som nu utreds av myndigheterna. Regeringen presenterade så sent som i december nyheten om att Arbetsmiljöverkets arbete när det gäller arbetsplatsolyckor inriktas mot att genomföra fler oanmälda, fysiska inspektioner och det är ett arbete som regeringen kommer följa mycket noga, sa Paulina Brandberg.
Brett uppdrag
Även Lars Lööw kommenterade dödsolyckorna och vikten av att alla arbetsgivare bedriver ett förebyggande arbetsmiljöarbete.
– De senaste månadernas hemska arbetsplatsolyckor visar på vikten av ett aktivt och förebyggande arbetsmiljöarbete. Där ska Arbetsmiljöverket tillsammans med andra göra allt vi kan för att förhindra framtida olyckor. För myndigheten är det en prioriterad fråga, men uppdraget är bredare än så. En utmaning är att klara av hela bredden i uppdraget när så mycket fokus riktas åt ett håll, sa Lars Lööw.
Lars Lööw påbörjar sin anställning den 1 mars 2024.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.