Hoppa till huvudinnehållet

Ensamarbete är vanligt i samband med lossning. Det försvårar också möjligheten att jobba säkert.

Bild: Istock

Arbetsolyckor och arbetsskador

Många brister vid lastning och lossning

Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Det visar en inspektionsinsats som Arbetsmiljöverket gjort. Felaktig lastning och lossning ökar risken för klämskador, fall eller att få gods över sig.

Transport och bygg är två av Sveriges mest olycksdrabbade branscher och många dödsolyckor kan kopplas till lastning och lossning av gods.

− Vår tillsyn visar att många arbetsgivare har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete och att de saknar en tillräckligt god säkerhetskultur för att förebygga olycksrisker, säger Denisa Samuelsson, projektledare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning, i en kommentar.

Totalt har Arbetsmiljöverket besökt 400 åkerier och transportföretag. Tre av fyra inspektioner har lett till att arbetsgivaren fått krav på åtgärder. Många företag saknar rutiner för att förebygga olyckor. Det handlar bland annat om bristande information och samordning när det är flera underleverantörer på en byggarbetsplats.

Ensamarbete vanligt vid lossning

Inspektionsinsatsen visar också att ensamarbete är vanligt i samband med lossning. Det försvårar också möjligheten att jobba säkert.

− Genom att regelbundet undersöka, riskbedöma och åtgärda riskerna tillsammans med arbetstagare och skyddsombud bedriver arbetsgivare grunderna i ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det kan i sin tur bidra till en bättre säkerhetskultur, säger Denisa Samuelsson.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Mer om arbetsmiljö