
Bild: Istock
Många missar trafiksäkerhet vid arbetsresor
Publicerat 18 januari 2024
Hela 45 procent av dödsolyckorna som sker på svenska vägar sker i tjänsten eller till och från jobbet. Nu har Trafikverket och Arbetsmiljöverket tagit fram information och checklistor för att göra arbetsresor mer trafiksäkra.
För ett transport- eller trafikföretag som tillbringar mycket tid på vägarna är medvetenheten om trafiksäkerheten ofta given. I andra branscher kan den vara mindre uppenbar. Faktum är att de flesta företag, organisationer och myndigheter genererar resor och transporter och påverkar trafiksäkerheten för både egna medarbetare, kunder, leverantörer och samhället i stort.
– De som jobbar inom hemtjänsten tillbringar 25 procent av arbetsdagen med att köra bil mellan sina brukare. Även i många andra branscher kör man mycket, till exempel i bygg- och installatörsföretag, säger Hanna Wennberg som är utredningsledare på Trafikverket.
Checklistor ger en bild av läget
Hon hoppas nu väcka frågan om trafiksäkerhet som arbetsmiljöfråga i olika branscher. Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete är ofta en förutsättning för god trafiksäkerhet. Det material som Trafikverket och Arbetsmiljöverket tagit fram innehåller checklistor som ger en bild av läget i verksamheten samt kunskapsmaterial att hämta information och inspiration ifrån.
Checklistorna handlar om bland annat hastighetsefterlevnad, alkohol, trötthet, distraktion, bältesanvändning, lastning och fordonsutrustning. Och man gör en egen skattning utifrån en fyrgradig skala.
Kunskapsmaterialet är indelat i tre områden; Resor i tjänster, Godstransporter och Persontransporter, och riktar sig till arbetsgivare och beställare. Hanna Wennberg hoppas att materialet kan skapa förutsättningar för en bättre trafiksäkerhet.
– Som arbetsgivare har man ett ansvar att lyfta frågan. Det går att göra stor inverkan på möjligheten till trafiksäkra resor och transporter genom att ta fram policyer och riktlinjer och omsätta dem i praktiken.
Beställare viktiga för trafiksäkerheten
Vid en tredjedel av dödsolyckorna i vägtrafiken var en upphandlad transporttjänst inblandad. Därför är också beställare en viktig part för trafiksäkerheten, menar hon. De kan ställa krav på hur leverantören kör och med vilka fordon.
– Beställarnas krav är en drivkraft för trafiksäkerhetsarbetet i företagen. De råder ofta över förutsättningar som rör tid och framförhållning. Som beställare är det också viktig att följa upp kraven man ställer.
Att arbeta för mer trafiksäkra resor och transporter är en del i både arbetsmiljö- och hållbarhetsarbetet i en verksamhet. Det går hand i hand, menar hon.
– Trafiksäkerhet är förutom en investering i människoliv också en bättre affär för både miljö, klimat, arbetsmiljö, kundnöjdhet och ekonomi, säger Hanna Wennberg.

Gerd Eriksson
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.