Bild: Istock
Många risker vid lövblåsning
Publicerat 22 april 2024
Många fastighetsbolag använder lövblåsare för att få bort grus, damm och löv. Men användningen är inte riskfri. Arbetsmiljöverket varnar för buller, vibrationer och risken att andas in stendamm som kan orsaka allvarlig lungsjukdom.
Med vårens ankomst och töande mark blir det dags att städa gårdar och uppfarter, och lövblåsarna tas fram för att göra jobbet. De är effektiva redskap för städning utomhus, men få känner till riskerna med maskinen.
Arbetsmiljöverket varnar för såväl buller som att föremål kan blåsa in i ögonen, men ännu allvarligare är risken att andas in stendamm.
– Exponering för buller, damm och vibrationer är några av de tydligaste riskerna vid användning av lövblåsare. Inandning av kvartspartiklar kan orsaka lungskador, vibrationer i händer och armar kan leda till bestående nervskador och vita fingrar, och högt buller kan skada hörseln, säger Kjell Holmberg, handläggare på Arbetsmiljöverket.
Undersök risker
Han understryker att det är arbetsgivarens ansvar att noggrant undersöka och bedöma de risker som är förknippade med arbetet.
– Arbetsgivaren måste säkerställa att arbetstagarna är väl informerade om hälsoriskerna och skyddsåtgärderna, samt förstå vad detta innebär för dem själva. För att förebygga riskerna ska arbetsgivaren undersöka arbetsförhållandena och bedöma risken att exempelvis utsättas för damm och avgöra vilket åtgärdsbehov som finns innan arbetet påbörjas.
Mycket höga ljudnivåer
När det gäller buller är Kjell Holmbergs råd att överväga tystare utrustning, begränsa exponeringstiden och använda hörselskydd.
– Jag har sett exempel där arbetet med lövblåsare innebär 100 dB(A) vid örat. Då är hörselskydd nödvändiga, men andra tekniska och organisatoriska åtgärder bör också övervägas.
För att minska vibrationer bör man välja utrustning som vibrerar mindre, som batteridrivna lövblåsare, och bara använda dem korta stunder åt gången.
– Och när det gäller damm är val och användning av rätt andningsskydd, med filter klass P3, extra viktigt för att skydda de som jobbar, avslutar Kjell Holmberg.
Henrik Lenngren
Mer om Arbetssjukdomar
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.
-
Kläder bästa skyddet mot hudcancer
Arbetssjukdomar • Hudcancer ökar stadigt i Sverige och solens strålar är den största riskfaktorn. Den som jobbar utomhus ska främst tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen. Effekten av solkräm är liten och osäker, enligt en ny forskningsrapport.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.