
Bild: Istock
Många utmaningar med hybridarbete
Publicerat 5 juni 2024
Varannan svensk har möjlighet till distans- och hybridarbete. Men den nya arbetsformen är inte riskfri, enligt en undersökning. Ensamhet, samarbetssvårigheter samt svårigheter att skilja mellan jobb och fritid är några utmaningar, enligt en ny undersökning.
I en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av företagshälsan Feelgood, uppger 7 av 10 att de ser utmaningar med hybridarbete. Hela 41 procent uppger att det är svårt att skilja på arbete och fritid vilket försvårar möjligheten till återhämtning. Lika många upplever att hybridarbete leder till ensamhet och isolering.
Men trots att många upplever svårigheter med hybridarbete är det endast 3 av 10 chefer som uppger att de i ganska stor eller stor utsträckning följer upp hur medarbetarna påverkas av hybridarbete.
– Det är oerhört besvärande att vi inte arbetar mer proaktivt med riskfaktorer som kopplas till hybridarbete, så som social isolering, återhämtning eller chefskontakt. Förebyggande åtgärder som bygger på systematisk mätning ochuppföljning är centrala för att hybridarbetet ska fungera i längden, säger Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood, i en kommentar.
I undersökningen framkommer också att var tredje hybridarbetare upplever att det är svårt att samarbeta med andra på arbetsplatsen. Nästan en tredjedel, 27 procent, har mindre kontakt med sin chef jämfört med tidigare.

Marianne Zetterblom
Mer om Distansarbete
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.