Mest läst i år
Publicerat 18 december 2024
Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.
Fem sätt att bemöta härskartekniker
Härskartekniker förekommer på de flesta arbetsplatser. Ofta får de passera för att de är så subtila och för att vi inte vill skapa dålig stämning. Men om de får frodas påverkar de både trivsel och produktivitet negativt. Annakarin Nyberg, forskare och författare, tipsar om hur man kan bemöta dem på bästa sätt.
Det lönar sig att vara snäll
Ökat välmående, bättre samarbete och starkare arbetsprestationer. Att vara snäll på jobbet ger många fördelar – både för gruppen och för dig som individ. Så vad innebär det att vara snäll, och hur blir man en snällare kollega?
Testa hyperfokus och gör en veckas jobb på en dag
Många kämpar för att få tiden att räcka till och pressar in allt fler saker på dygnets 24 timmar. Men det finns tekniker för att få bättre balans. För historieforskaren David Larsson Heidenblad kan 40 minuters ostört arbete spara in en hel veckas jobb.
Att ofta ha tråkigt på jobbet är en varningssignal
Att ofta känna sig uttråkad på jobbet är vanligt. Det får konsekvenser för både hälsa och motivation. Men uttråkningen beror sällan på att du har för lite att göra. Ny forskning visar att du snarare gör fel saker.
Komma tillbaka efter sjukskrivning
Att lära sig sätta gränser, både i jobbet och privat, är nyckeln till ett hållbart arbetsliv efter en stressrelaterad sjukskrivning. Det säger Åsa Kruse, psykolog och författare till boken ”Tillbaka till jobbet”. Här kommer hennes tips för att det ska bli så bra som möjligt för alla.
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
De tog hjälp av AI med riskbedömning
AI • Med hjälp av inrapporterade händelser kan AI-funktionen ”Jörgen” förutspå risker i olika arbetsmoment hos Södra Skogsägarna. Den kan även ge nya perspektiv vid skyddsronderna genom att visa trender för olika risker senaste månaden.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Allt fler företag gör alkoholtester
Alkohol och droger • Alkoholkonsumtionen ökar bland äldre arbetstagare, enligt företagshälsan Avonova. De ser också en trend där allt fler arbetsgivare väljer att alkoholtesta sina anställda.