Nätverkande kan vara lika bra som konsulter
Publicerat 21 mars 2024
Innovation och utvecklingsarbete måste inte nödvändigtvis innebära stora kostnader i form av konsultarvoden. Att bilda nätverk och dela erfarenheter med andra företag kan räcka långt, enligt forskaren Viktoria Rubin.
Man behöver inte gå över ån efter vatten när det är dags för nya angreppssätt på gamla problem på en arbetsplats. Att ta del av andras kunskap och erfarenheter och använda i den egna organisationen är ett sätt, enligt Viktoria Rubin, forskare i organisationspedagogik vid Stockholms universitet. Det kan ge både nya infallsvinklar, lösningar på problem och ett effektivare arbete.
– Det vanligaste sättet för att lösa problem är att antingen anställa folk som kommer in med nya perspektiv utifrån. Eller så hyr man in en konsult under en viss period. Men man kan också få nya infallsvinklar genom att skapa nätverk och samverka med de som jobbar i andra organisationer, säger Viktoria Rubin.
Hon menar att nätverkandet inte behöver vara särskilt märkvärdigt utan bygger på nyfikenhet. Att fråga andra ”hur gör ni hos er?”. Frågan kan ställas till de som jobbar på arbetsplatser i samma bransch eller till de som jobbar i en helt annan bransch som faktiskt redan knäckt lösningen på samma problem.
Våga fråga för att öka kompetensen
– En väg kan vara att slänga ut en fråga på LinkedIn eller att passa på att fråga när man hör grannen berätta något om sitt jobb som kan vara intressant för den egna verksamheten. Det handlar om att våga fråga för att föra in ny kunskap i organisationen. Samtidigt ökar det också den egna kompetensen.
Viktoria Rubin säger att det är ett tankesätt som behöver genomsyra hela organisationen och vara väl förankrat. För om man ber medarbetare vara nyfikna är det av stor vikt att det också finns någon som nyfiket väntar på hur det gick och tar emot och lyssnar på det man säger. Helt enkelt en tydlig struktur i det dagliga arbetet för att ta hand om kunskapen.
– Visst behöver man avsätta en del tid för det, men det handlar också om en vilja, inställning och kultur. När man bygger nätverk blir det dessutom en långsiktig omvärldsbevakning.
Kan du ge ett konkret exempel på hur det kan gå till?
– Man kan till exempel börja med att var och en i arbetsgruppen får i uppgift till nästa möte att prata med någon på en annan avdelning eller i en annan organisation om hur de löser ett visst problem. Det är också ett sätt att identifiera verksamheter som liknar den egna verksamheten.
Genom att vara nyfiken och bilda nätverk med andra går det lättare att se nya möjligheter. Det gör i sin tur att både medarbetare och organisationen mer handlingskraftig, enligt Viktoria Rubin.
– Det är ett roligt och kostnadseffektivt sätt att låna idéer, få inspiration och att lära av andras misstag, säger Viktoria Rubin vid institutionen för pedagogik och didaktik vid Stockholms universitet.
Gerd Eriksson
Mer om Kompetens
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.