Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Publicerat 24 oktober 2024
Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
Att jobba i ett krångligt system och kanske inte veta vem man ska vända sig till när det inte fungerar skapar både stress och frustration.
− Arbetsgivare behöver ta mer kommando över den digitala utvecklingen och skapa möjligheter till en välfungerande IT-miljö, utan risk för alltför stor kognitiv belastning som kan leda till utmattning av hjärnan, säger Malin Cato, projektledare på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning i en kommentar.
Hälften fick krav på åtgärder
Arbetsmiljöverket har som en del av årets arbetsmiljövecka bland annat besökt arkitektbyråer och datakonsultfirmor som huvudsakligen arbetar med digitala system. Totalt har 1 500 arbetsplatser inspekterats. Även om många arbetsgivare visar stort intresse för att jobba med den digitala arbetsmiljön enligt Malin Cato har över hälften (55 procent) fått krav på åtgärder. Kraven handlar bland annat om att riskbedöma de digitala system som används och ta fram en åtgärdsplan för dem.
På många arbetsplatser är det också oklart vem som är ansvarig för olika digitala system.
− Det är viktigt att skapa en tydlighet inom organisationen om vem som har ansvar för den digitala arbetsmiljöns utformning och användning. Arbetsgivarna ska också se till att de som får dessa uppgifter är tillräckligt många och har de befogenheter, resurser och kunskaper som behövs för att förebygga risker i arbetet och uppnå en god digital arbetsmiljö, säger Malin Cato.
Kampanjen "Friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv"
Under 2023–2025 genomförs EU-kampanjen ”Friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv”. I Sverige är temat för i år chefens roll i det digitala arbetslivet. Syftet med årets inspektionsinsats är att öka arbetsgivares kunskap om hur den digitala arbetsmiljön påverkar vår kognitiva hälsa samt få arbetsgivare att inkludera den digitala miljön i det systematiska arbetsmiljöarbetet samt få chefer att ta ägandeskap för hur den digitala arbetsmiljön utformas.
Mer om Prevents satsning inom kampanjen om digital arbetsmiljö
Marianne Zetterblom
Mer om Digitalisering
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön
Digitalisering • Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.