Hoppa till huvudinnehållet

Genrebild utläggningsarbete

Bild: Patrick Trägårdh/Svevia

Arbetsmiljöarbete

Så jobbar Svevia mot machobeteenden

Sedan tre år tillbaka tar det statliga bolaget Svevia krafttag mot machobeteenden för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Ett arbete som gett konkreta resultat.

För att attrahera och behålla de bästa medarbetarna inom väg- och infrastrukturbranschen krävs mer än konkurrenskraftiga villkor. Svevia, ett bolag specialiserat på att bygga och sköta om vägar och infrastruktur, insåg att företagskulturen är avgörande och införde därför 2021 Machoindex – ett verktyg för att mäta hur medarbetarna upplever kulturen, med särskilt fokus på machobeteenden.

Ninos Lahdo
Bild: Mikael Sjöberg

– Vår ambition är att skapa en arbetsmiljö där alla känner sig inkluderade och delaktiga. Genom att undersöka machobeteenden har vi förstått vad vi behöver förbättra i vår företagskultur, säger Ninos Lahdo, regionchef inom division drift på Svevia.

Så märks förändringarna

Svevia har sedan dess kontinuerligt följt upp och förbättrat arbetsmiljön. Under de tre åren har konkreta förändringar märkts i företagskulturen.

– Förståelsen och toleransen för olikheter har ökat, vilket lett till större mångfald. Men den senaste mätningen visar att 26 procent av medarbetarna inom division drift fortfarande upplever negativt machobeteende, så det finns mycket arbete kvar.

För att hantera detta har Svevia inlett en workshop kopplad till bolagets ledarprofil. Alla ledare inom Svevia, från koncernledning till platschefer, deltar.

– Ledarskapet är avgörande för att motverka machobeteenden, och våra ledare förväntas sätta standarden genom att vara goda förebilder och agera när det behövs. Det är dock viktigt att påpeka att arbetet mot machobeteenden inte enbart är en ledarskapsfråga. Alla medarbetare måste ta ett gemensamt ansvar, och varje arbetsplats utformar egna handlingsplaner baserade på sina specifika resultat.

Jargong och skämt är de största utmaningarna inom Svevias arbetskultur. Dessa är ofta djupt rotade och svåra att förändra.

– Våra workshops syftar till att öka medvetenheten kring dessa utmaningar, särskilt just jargong och skämt.

Allt detta hänger ihop, och vi ser en tydlig korrelation mellan machokulturen och övriga mätetal.

Framgången i arbetet med att minska machobeteenden och skapa en mer inkluderande arbetsmiljö mäts på flera sätt. Förutom Machoindexet följer Svevia upp sjukfrånvaro, rekryteringar, personalomsättning, ledarskap, effektivitet, lönsamhet samt inrapportering av riskobservationer och olycksfall.

– Allt detta hänger ihop, och vi ser en tydlig korrelation mellan machokulturen och övriga mätetal. Med en bra företagskultur ser vi positiva effekter på flera av de andra parametrarna.

För andra företag inom bygg- och infrastrukturbranschen som vill ta itu med liknande problem har Ninos Lahdo ett tydligt råd.

– Att arbeta aktivt över tid är nyckeln. Vi använder Byggchefernas machoindex, men det viktigaste är att man faktiskt belyser dessa frågor och arbetar med åtgärder.

Ninos Lahdo delar med sig av ett konkret exempel från sin erfarenhet:

– Jag hade en medarbetare som ofta skämtade om både högt och lågt. Vid ett tillfälle tog en kollega mycket illa vid sig av ett skämt. Efter att jag tog upp det bad personen om ursäkt och blev en god ambassadör som påtalade machobeteenden när de uppstod. Ibland räcker det med att någon vågar säga till när ett beteende inte är okej.

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö