Hoppa till huvudinnehållet
Närbild på en polisbild vid trafikolycka

Dödsolyckorna har blivit färre de senaste årtiondena, men fortfarande är det många som skadas allvarligt eller dör på sitt arbete.

Bild: Istock

Arbetsolyckor och arbetsskador

Samma misstag upprepas vid dödsolyckor

Hittills i år har 37 personer dött på jobbet, enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket. Inom tillverkningsindustrin har trenden länge varit positiv, men nu ökar antalet olyckor igen.

Förra året dog 63 personer på jobbet vilket var den högsta siffran sedan 2011. Hittills i år ser dödsolyckorna ut att ha minskat jämfört med hur statistiken såg ut hösten 2023. Samtidigt är det fler som dött av olyckor på jobbet i år än som dödats i skjutningar, enligt statistik från Polisen.  

Lägst antal dödsfall var det covid-året 2020 då 24 personer förolyckades på arbetet. Därefter har siffran ökat för varje år. De branscher som har högst antal dödsolyckor är bygg, transport samt jord- och skogsbruk.

− Inom tillverkningsindustrin har antalet dödsolyckor minskat något de senaste åren. Det beror förmodligen på automatisering och att farliga arbetsmoment därmed försvunnit. Men en oroande trend är att dödsolyckorna nu ökar igen sa Ola Hansson, ansvarig för Arbetsmiljöverkets projekt mot dödsolyckor, när han föreläste vid ett webbinarium om dödsolyckor.

Därför behöver vi lära av olyckorna

För att minska dödsfallen granskar Arbetsmiljöverket just nu alla dödsolyckor som skett de senaste fem åren.

− Syftet är att lära sig av det som inträffat. Det man kan se är att det är samma typer av händelser som återkommer, sa Karin Günther, ansvarig för Arbetsmiljöverkets nollvisionsprogram.

Inom tillverkningsindustrin är maskinolyckor vanliga och som exempel nämndes en olycka där en anställd blivit ihjälklämd av gripklon på en robot. Den förolyckade arbetstagaren skulle rengöra i det utrymme där roboten fanns och råkade av misstag aktivera en sensor så att roboten startade.

− Det saknades skriftliga instruktioner för säker användning och det saknades även rutiner för när och hur städning skulle göras. Det är jätteviktigt att alla på arbetsplatsen vet hur maskiner ska användas och att man vet hur nödstoppet fungerar, sa Annika Gladh, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Det är också vanligt att skydd till maskiner är slitna eller att de plockats bort för att åtgärda något och sen har man glömt att sätta dit dem igen.

Utöver förlorad kontroll över maskiner är det vanligt med dödsolyckor där man förlorat kontrollen över sitt fordon.

− Det kan till exempel handla om att man kliver av sin traktor när den är i gång och att den kommer i rullning så att man blir påkörd. Det kan också vara att man blir klämd mellan en truck och en vägg, sa Ola Hansson.

Fallolyckor fortfarande en av de vanligaste orsakerna

En annan vanlig olycka är fallolyckor vid takarbete. Ofta drabbas ställningsmontörer när de bygger eller river ställningar.

− Det kan bero på att fallskydd som skyddsräcken saknas eller att underhållet varit bristande så att de har dålig hållfasthet. Det kan också handla om att den personliga skyddsutrustningen inte används eller inte används korrekt. Man har tagit på sig en sele men inte kopplat in sig i en lämplig förankringspunkt, sa Ola Hansson.

Systematiskt arbetsmiljöarbete, riskbedömningar och att lära av sina tillbud är nyckeln till att minska dödsolyckorna.

 − Tänk på att en riskbedömning inte bara ska göras en gång i början av exempelvis ett byggprojekt utan löpande. Och glöm inte att även riskbedöma arbeten som utförs mer sällan eller tillfälligt, sa Ola Hansson.

FAKTA

De tre vanligaste orsakerna till dödsolyckor i arbetet

  • Förlorad kontroll över fordon, maskin, verktyg eller djur, 54 %
  • Bristning, sprängning eller ras av föremål (till exempel att få ett byggblock över sig eller att få en skopa över sig när man befunnit sig under en anläggningsmaskin), 18 %
  • Fallolyckor, 15 %

Arbetsmiljöverket

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador

Senaste om Mer om arbetsmiljö