
Bild: Worldskills Sweden
Yrkes-SM firar 20 år
Publicerat 10 april 2024
Runt 30 000 besökare väntas till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, som är ansvarig för tävlingen.
Om Yrkes-SM:
Yrkes-SM arrangeras mellan den 23 och 25 april i Karlstad. Förutom att titta på yrkestävlingar kan besökarna själva prova på olika yrken och få information om yrken och utbildningar.
När Yrkes-SM arrangerades första gången i Piteå 2004 fanns knappt 20 yrken representerade. Sedan dess har evenemanget tredubblats i storlek och omfattar i dag runt 60 olika yrken. Alla tävlar inte, en del deltar i uppvisningar. Innan Yrkes-SM startade höll branschorganisationerna egna evenemang. Men med SM har man fått en bredare samlingsplats för olika yrkesutbildningar.
– Yrkes-SM är mer än en tävling. Det är en häftig palett som visas upp och besökarna får en stor mängd av yrken presenterade för sig, säger Pontus Slättman, vd för Worldskills Sweden som anordnar SM.

Pontus Slättman har varit med sedan starten och sett arrangemanget utvecklas och även effekterna av det.
– Vi kan följa de regioner som haft Yrkes-SM och se effekten att fler väljer yrkesutbildningar efteråt. Men det krävs också ett långsiktighet där regionerna fortsätter att arbeta vidare.
Många branscher skriker efter personal
SM är öppet för alla att besöka men huvudmålgruppen är högstadieelever som står inför att välja gymnasieutbildning. Branschorganisationer bjuder in skolklasser i regionen till evenemanget och på plats får de följa tävlingar, uppvisningar och även prova på.
Syftet med Yrkes-SM är att öka kunskap och intresset för de olika yrken och utbildningar som finns inom yrkesutbildningsområdet. Behovet av utbildad arbetskraft är stort inom många av de branscher som finns med på SM. Ett problem är att allt för få väljer en yrkesutbildning på gymnasiet, omkring 30 procent av alla som väljer gymnasieutbildning väljer en med yrkesinriktning.
– Rekryteringsbehovet är jättestort. Många branscher skriker efter personal. Fordonsbranschen är ett exempel där rekryteringsbehovet är stort. Men i stort sett gäller det alla branscher. Yrkes-SM är ett sätt att visa att det är ett smart val att välja en yrkesutbildning. Vi blir en positiv röst kring utbildningen.
De senaste åren har många svåra olyckor inträffat inom framför allt byggbranschen vilket skulle kunna påverka ungdomars yrkesval.
– Säkerhetsaspekten är otroligt viktig, att man kan jobba säkert. Vi kan visa upp hur det fungerar. För oss handlar det också om att höja statusen och vi jobbar mycket med det.
Ett sätt att höja statusen är tävlingsdelen där ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning deltar. Deltagarna får inte vara äldre än 25 år och förutom äran att koras som en av de yrkesskickligaste på sitt område har de också möjlighet att ta en plats i yrkeslandslaget för att representera Sverige på EM och VM.

Anita Gullberg
Mer om Unga
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Framgångsrik modell lockar unga till industrin
Unga • Industrin skriker efter ny arbetskraft men det är svårt att locka unga ut till verkstadsgolvet. Mälardalens tekniska gymnasium har hittat ett framgångsrecept som inte bara får ungdomar att välja industriyrken – utan även att stanna kvar.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.