Hoppa till huvudinnehållet
Porträtt på ung person i gul tröja som koncentrerar sig på att skära en kakelplatta.

Plattsättaren Frida Malm är yrkesutbildningsambassadör och vill inspirera andra unga till att gå ett yrkesprogram.

Bild: Worldskills Sweden

Unga

Yrkes-SM firar 20 år

 Runt 30 000 besökare väntas till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, som är ansvarig för tävlingen.  

Om Yrkes-SM:

Yrkes-SM arrangeras mellan den 23 och 25 april i Karlstad. Förutom att titta på yrkestävlingar kan besökarna själva prova på olika yrken och få information om yrken och utbildningar. 

När Yrkes-SM arrangerades första gången i Piteå 2004 fanns knappt 20 yrken representerade. Sedan dess har evenemanget tredubblats i storlek och omfattar i dag runt 60 olika yrken. Alla tävlar inte, en del deltar i uppvisningar. Innan Yrkes-SM startade höll branschorganisationerna egna evenemang. Men med SM har man fått en bredare samlingsplats för olika yrkesutbildningar.

– Yrkes-SM är mer än en tävling. Det är en häftig palett som visas upp och besökarna får en stor mängd av yrken presenterade för sig, säger Pontus Slättman, vd för Worldskills Sweden som anordnar SM.

Pontus Slättman
Bild: Worldskills Sweden

Pontus Slättman har varit med sedan starten och sett arrangemanget utvecklas och även effekterna av det.

– Vi kan följa de regioner som haft Yrkes-SM och se effekten att fler väljer yrkesutbildningar efteråt. Men det krävs också ett långsiktighet där regionerna fortsätter att arbeta vidare.

Många branscher skriker efter personal

SM är öppet för alla att besöka men huvudmålgruppen är högstadieelever som står inför att välja gymnasieutbildning. Branschorganisationer bjuder in skolklasser i regionen till evenemanget och på plats får de följa tävlingar, uppvisningar och även prova på.

Syftet med Yrkes-SM är att öka kunskap och intresset för de olika yrken och utbildningar som finns inom yrkesutbildningsområdet. Behovet av utbildad arbetskraft är stort inom många av de branscher som finns med på SM. Ett problem är att allt för få väljer en yrkesutbildning på gymnasiet, omkring 30 procent av alla som väljer gymnasieutbildning väljer en med yrkesinriktning.

– Rekryteringsbehovet är jättestort. Många branscher skriker efter personal. Fordonsbranschen är ett exempel där rekryteringsbehovet är stort. Men i stort sett gäller det alla branscher. Yrkes-SM är ett sätt att visa att det är ett smart val att välja en yrkesutbildning. Vi blir en positiv röst kring utbildningen.

De senaste åren har många svåra olyckor inträffat inom framför allt byggbranschen vilket skulle kunna påverka ungdomars yrkesval.

– Säkerhetsaspekten är otroligt viktig, att man kan jobba säkert. Vi kan visa upp hur det fungerar. För oss handlar det också om att höja statusen och vi jobbar mycket med det.

Ett sätt att höja statusen är tävlingsdelen där ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning deltar. Deltagarna får inte vara äldre än 25 år och förutom äran att koras som en av de yrkesskickligaste på sitt område har de också möjlighet att ta en plats i yrkeslandslaget för att representera Sverige på EM och VM.

bild på Anita Gullberg

Anita Gullberg

Mer om Unga

Senaste om Mer om arbetsmiljö