Hoppa till huvudinnehållet
Fem personer som lyssnar till instruktion vid höghöjdbana

Sociala aktiviteterna kan vara en trevlig belöning för ett lyckat utvecklingsarbete, men behöver inte nödvändigtvis vara obligatoriska.

Bild: Istock

Arbetsklimat

Teambuilding – meningslöst eller utvecklande?

Har teambuilding-aktiviteter en gruppstärkande effekt eller är de meningslösa? Enligt organisationspsykologen Oskar Henrikson är det inte fel att leka tillsammans, men en årlig kickoff räcker inte för att bygga ett sammansvetsat team.

Oskar Henriksson
Bild: Eva Lindblad

När arbetshösten drar i gång är det vanligt att samla kollegor och chefer till kickoff med olika typer av teamstärkande aktiviteter. Det kan vara allt från klättring till matlagning eller att leka bondgård. Men ger den här typen av aktiviteter ett mer framgångsrikt team?

Lekarna är inte det som stärker teamet

Enligt Oskar Henrikson, vd och grundare av Psykologifabriken, behöver det inte vara fel att ägna sig åt olika lekar men det är inte det som bygger ett starkt och framgångsrikt team.

– Det här är mer av sociala aktiviteter inte teamstärkande arbete. Tyvärr har ordet teambuilding kidnappats lite av den här typen av aktiviteter. Men det finns bra övningar för att stärka teamet.

Teamutveckling är färskvara precis som fysisk träning.

Inom Psykologifabriken har man utvecklat programmet Habitud som kallas för ett psykologiskt gym och precis som när det gäller fysisk träning krävs regelbundenhet.

– Teamutveckling är färskvara precis som fysisk träning. Det krävs att arbeta med det regelbundet, till exempel vid veckomöten. Att göra det som en grej för kickoff är inte tillräckligt.

Men kickoff kan vara ett bra tillfälle att starta utvecklingsarbetet och föra det vidare in i det löpande arbetet.

– Här finns möjlighet att få en översikt över vilken metod vi sak använda.

En bra start kan vara att utgå från en medarbetarenkät och med den som grund göra en handlingsplan. Men Oskar Henrikson varnar för att det inte får ta för lång tid innan det faktiska utvecklingsarbetet inleds.

– Det är viktigt att korta tiden och komma i gång snabbt för att få alla att känna att vi är i gång.

Ett annat sätt att starta är att välja att fokusera på ett område som är viktigt för verksamheten.

– Måltydlighet är ett stabilt område. Då kan man jobba med frågor som: minns vi vårt mål, hur tänker du om målet och spåna fram tydlighet. En annan fråga är hur ska vi märka att vi når målet?

Tydliga roller och tydliga mål gör det roligt att vara på jobbet och gör att vi blir ett bra team.

– En kärnfråga att ställa är: Jobbar vi bättre ihop för att vi är kompisar eller är vi kompisar för att vi jobbar bra ihop? Att vara kompisar är inte nödvändigtvis en förutsättning för att göra ett bra jobb, säger Oskar Henrikson.

Åtta principer för framgångsrika team

Inom Psykologifabrikens program har man mejslat fram åtta principer för framgångsrika team. De bygger bland annat på den amerikanska professorn Elinor Ostroms mångåriga arbete kring samarbete inom och mellan grupper. Hon fick 2009 Ekonomipriset till Alfred Nobels minne för sina insatser.

Tydliga roller och mål, inkluderande beslutsfattande och positiv feedback är några av principerna.

De sociala aktiviteterna då? Ja, de kan vara en trevlig belöning för ett lyckat utvecklingsarbete – att vi har skapat en god arbetsmiljö där medarbetare jobbar bra ihop.

– Det är verkligen inget fel i att arrangera sociala aktiviteter. Men jag tycker att man kan prioritera ned den typen av aktiviteter och låta dem vara frivilliga. De kan få komma organiskt efter att vi löst det andra.

FAKTA

Åtta principer för att bygga framgångsrika team

  1. Tydligt mål – en tydlig grupp skapas bäst med tydliga mål.
  2. Tydliga roller – med tydliga roller är det lättare att skapa en rättvis arbetsbelastning och ersättning.
  3. Inkluderande beslutsfattande – ju fler personer som bidrar till ett beslut, desto mer information finns för att fatta bra beslut. Det betyder inte ett det blir ett långsamt beslutsfattande med konsensus.
  4. Positiv feedback – Alla beteenden som leder till målet och främjar samarbete och långsiktighet behöver uppmuntras.
  5. Psykologisk trygghet – Problematiska beteenden som leder bort från överenskommet mål behöver uppmärksammas och att vi säger ifrån på ett bra sätt. Det vågar vi göra om det finns en psykologisk trygghet inom organisationen.
  6. Förebygg konflikter – Oftast bottnar konflikter i problem i situationen, till exempel otydlighet kring mål, roller eller beslutsfattande. Förebygg och hantera konflikten genom att se situationen bakom.
  7. Autonomi – självständiga medarbetare och team som känner tillit kan lättare agera i en föränderlig miljö och ändra mål och arbetssätt om det behövs.
  8. Samarbete med andra grupper – Ett team får inte bli så självständigt att det går ut över organisationens övergripande mål. Alla team jobbar mot samma mål och samarbete över gruppgränserna är nödvändigt för att nå hållbar förändring.

Källa: Psykologifabriken

bild på Anita Gullberg

Anita Gullberg

Mer om Arbetsklimat

Senaste om Mer om arbetsmiljö