Bild: Istock
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Publicerat 15 februari 2024
Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men en ny intervjustudie med blivande undersköterskor visar att varken skola eller praktikhandledare tar upp frågan i någon större utsträckning under utbildningen.
Det är inte ovanligt att vårdpersonal utsätts för sexuella trakasserier från patienter och omsorgstagare men även från anhöriga. Men hur väl förberedda på detta är blivande undersköterskor? Det har forskare vid Linnéuniversitetet velat ta reda på genom en intervjustudie med elever som går tredje och sista året på vård- och omsorgsprogrammet.
Resultatet, som presenteras i rapporten "Jag hade inte en tanke på att man kunde bli så mycket sexuellt trakasserad på jobbet" är nedslående. Deltagarna i studien säger att frågorna inte tas upp i läromedel och att de berörs väldigt lite eller inte alls av lärare eller handledare ute på praktikplatser. Samtidigt säger i stort sett alla att de upplevt eller bevittnat sexuella trakasserier när de varit ute på praktik.
– Det är ett beklämmande resultat och värre än vad vi trodde, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.
Har varit ett tabu
Anledningen till att hon och lektor Eva Klope ville göra sin studie är att det finns väldigt lite svensk forskning inom detta område. I internationella studier lyfts sexuella trakasserier från vårdtagare som ett problem. Maria Hedlin och Eva Klope har tidigare undersökt hur det ser ut inom hotell- och restaurangbranschen och där talas det mer öppet om att personal kan utsättas.
– Inom vården är det lite tabu att patienter utsätter personal och elever för sexuella trakasserier. Det pratas mer om hot och våld.
En del av de patienter som utsätter personal är demenssjuka eller har andra kognitiva nedsättningar och kan inte hållas ansvariga för sitt beteende. Då kan det upplevas svårare att ta upp sexuella trakasserier. Men det förekommer även från andra vårdtagare.
Blev chockade
De blivande undersköterskorna önskar att de hade varit mer förberedda inför sin praktik och att ämnet tagits upp både i läromedel och av lärare. En del beskriver att de blev chockade när de kom ut på sin första praktik.
– Det här är en arbetsmiljöfråga och eleverna har ganska mycket om arbetsmiljö i sin utbildning men inte om detta. Det som tas upp handlar till stor del om den fysiska arbetsmiljön, hot och våld och en del om stress, säger Maria Hedlin.
De blivande undersköterskorna tycker också att det varit svårt att ta upp frågorna när de varit ute på arbetsplatserna. Känslan är att det här upplevs som vanligt förekommande och svårt att lösa. I stället skämtar man om sina upplevelser.
– Det gör det desto viktigare att de här frågorna tas upp i utbildningen.
Forskarna går nu vidare med ett nytt projekt inom samma område där de ska granska läromedel och intervjua lärare på vård- och omsorgsprogrammet samt handledare på praktikplatser. Det är ett treårigt projekt som nyligen startat.
– I dag är det för tidigt att säga något om detta men vad vi redan märkt är att lärarna tror att praktikplatserna tar upp dessa frågor medan praktikplatsen verkar räkna med att eleverna är mer förberedda än vad de är.
Om studien
Totalt har 42 elever intervjuats, 32 kvinnor och tio män. Det är framför allt kvinnorna som säger att de varit utsatta men även någon av männen. Forskarna har delat upp trakasserierna i tre kategorier; verbala trakasserier, oönskad fysisk beröring från vårdtagare eller anhörig eller icke-verbala trakasserier som att stirra på någons kropp.
Anita Gullberg
Mer om Sexuella trakasserier
-
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte
Sexuella trakasserier • Lika många yrkesverksamma är utsatta för sexuella trakasserier som under Metoo-hösten 2018, enligt rapporten Trakasseribarometern.
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Hot mot finansanställda har blivit vanligare
Hot och våld • Var fjärde finansanställd har upplevt hotfulla situationer på jobbet och över hälften känner sig otrygga på grund av den finansiella brottsligheten.