
Bild: Genererad med hjälp av AI
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Publicerat 29 april 2025
Ett nytt asbestfynd väcker oro i byggbranschen. Fibrerna hittades inte i fix eller fog – utan i själva putsen. Nu väcks frågan hur vanligt det är med asbest i material som sällan eller aldrig testas.
Att det kan finnas asbest i äldre golvmattor, kakelfix och rörisolering känner många till. Asbest i puts har däremot betraktats som osannolikt. Men när laboratoriet Miljöanalyser i Väst, Maivab, analyserade prover från en kontorsbyggnad visade det sig att fibrerna var jämnt fördelade i putsen, inte i intilliggande material.

– Vi hittade asbestknippen i ett mellanlager med puts, medan färglagren intill var fria från fibrer. Det visar att asbesten fanns i själva putsen – inte som en kontaminering från annat material, säger Özkan Özel, tekniskt ansvarig på Maivab.
Risk för spridning av asbestdamm
Asbestdamm kan spridas i luften, fastna i kläder och följa med hem. Problemet gäller inte bara den som river. Dammet kan spridas via ventilationssystem, verktyg och skyddskläder.
– I värsta fall kan personer som inte har något med jobbet att göra utsättas – som barn, kollegor eller boende i samma fastighet, säger Veronica Orvheden, marknadsansvarig på Maivab.
Att fynd som detta inte uppmärksammats kan bero på att puts inte setts som en typisk riskzon tidigare.
Läs också: Missarna som gör asbesthanteringen osäker
– Fokus har länge legat på mer välkända material. I vissa fall antar man att asbest bara finns i intilliggande skikt – inte i själva putsen.
Att hitta asbest i material med flera lager kräver både rätt provtagning och noggrann analys.
– När det gäller putsade väggar gäller det att få med samtliga materialskikt. Om man bara testar ytskiktet riskerar man att missa asbestfibrer i bakomliggande lager, säger Veronica Orvheden.
Fortfarande ett problem
Trots att riskerna med asbest är kända fortsätter många att slipa, borra och riva utan analys.
– Det är oroande. Asbest uppfattas ibland som ett historiskt problem, men materialen finns kvar i mängder av byggnader. Att inte ta prover kan bero på okunskap, brådska eller ekonomi – men riskerna med inandning är för allvarliga för att ignoreras. Fibrerna kan orsaka lungsjukdomar som asbestos, lungcancer och mesoteliom, ofta flera decennier efter exponering, säger Veronica Orvheden.
Enligt henne är det vanligt att inventeringar utelämnar material som inte anses typiskt riskfyllda.
– Vi ser ibland att man hoppar över prover på puts, spackel eller mindre detaljer som fogar. Det handlar inte bara om vad som brukar innehålla asbest – utan också om vad som faktiskt kan göra det.
1982 infördes ett totalförbud i Sverige mot att använda asbest. Men på Maivab har man trots det hittat asbest i hus som byggts efter förbudet infördes.

Henrik Lenngren
Mer om Arbetssjukdomar
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.