
Bild: Istock
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Publicerat 31 mars 2025
Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
En del behöver tystnad för att koncentrera sig – andra fokuserar bättre när någon bara finns i närheten. Body double-metoden, som spridits inom adhd-kretsar, bygger på just det: en närvarande person som hjälper hjärnan att hålla sig på spåret.
– Det finns väldigt lite forskning på det här, men det är tydligt att metoden engagerar och fungerar för många. Som forskare skulle jag vilja se mer data, men det verkar finnas något i samspelet mellan två personer som skapar en effekt, säger Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska Institutet.
Även utanför adhd-communityt kan metoden fylla en funktion. Enligt Sven Bölte bygger den på något som människor instinktivt använt i olika sammanhang.
– Studenter har länge använt liknande metoder, där man studerar ihop för att höja sin prestation. Troligen är det inget nytt fenomen – vi har bara inte satt ett namn på det förrän nu.
Testa body double på jobbet
På en arbetsplats kan body double-metoden användas på flera sätt, men det kräver att rätt personer paras ihop.
– Det handlar inte bara om att placera två personer i ett rum och förvänta sig att något ska hända. Det måste finnas en öppenhet och en viss självkännedom för att det ska fungera. På arbetsplatser kan det vara värt att utforska om det finns personer som kompletterar varandra och kan stärka varandras fokus.
Ett närbesläktat fenomen är den så kallade ”IT-effekten” – känslan av att ett datorproblem löser sig så fort en kollega kliver in i rummet.
– Det är något som händer när en annan person blir närvarande. Det bryter det mentala mönstret och gör att man kan se problemet från ett nytt perspektiv. På så sätt finns det en koppling till body double-metoden, säger Sven Bölte.
Även om metoden lyfts fram som en lösning för bättre fokus saknas forskning som kan bekräfta dess effekt.
– Jag ifrågasätter inte att det hjälper vissa, men det är fortfarande på idéstadiet. Man ska nog inte ha för höga förväntningar, och det kan vara klokt att variera arbetsmetoder för att inte bli beroende av en specifik person eller teknik, säger Sven Bölte.
Han lyfter också fram att det kan finnas en social komponent i metoden.
– Det är möjligt att det fungerar bäst när det finns en viss mognad och självkännedom hos de inblandade. Det är inget man bara kan införa på skolor genom att sätta ihop barn med adhd och tro att det automatiskt ska fungera.
Digitala alternativ
För den som vill prova body double på jobbet handlar det först och främst om att identifiera ett behov.
– Det måste finnas en vilja att testa och en upplevelse av att det kan ge något. Hittar man en bra kombination av personer så fungerar det, annars är det bara att gå vidare, säger Sven Bölte.
För den som inte har en fysisk arbetskamrat att testa med finns digitala alternativ.
– Det har vuxit fram en rad appar och webbplattformar där människor paras ihop för att fokusera tillsammans, exempelvis Focusmate och BodyDoubling. Många med adhd testar sig fram för att hitta vad som passar bäst.
Sven Bölte tror att metoden är här för att stanna – men kanske i en mer avskalad form.
– Det kommer sannolikt att bli en del av verktygslådan, men det fina med den är att den inte kräver professionell inblandning. Det är något man själv kan engagera sig i.

Henrik Lenngren
Mer om Må bra
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.