
Bild: Pexels
Distansarbete kan bli en stressfälla
Publicerat 4 februari 2025
Att lättare kunna lösa vardagslogistiken och slippa pendling är några fördelar med att arbeta hemma. Men nu visar en ny undersökning att distansarbete tvärtemot vad många tror kan leda till mer stress. I varje fall för den grupp som arbetar mer än halva tiden på distans.
Många företag har sedan pandemin ställt om sin verksamheten till hybrida arbetssätt där arbetet både kan utföras på kontoret och på distans. Enligt en undersökning från Great Place to Work arbetade 37 procent av svenskarna helt eller delvis på distans år 2023.
Ökad flexibilitet har setts som en stor fördel med det nya arbetssättet. Men nu visar en undersökning från Falck hälsa och arbetsliv (tidigare Previa) att de som arbetar hemifrån minst halva tiden i högre utsträckning uppger stress på risknivå jämfört med personer som inte arbetar hemifrån alls. Särskilt utsatta är personer under 30 år som arbetar hemifrån minst halva tiden. Av dessa är det 46,2 procent som uppger stress på risknivå. I åldersgruppen 30–50 år är det drygt 40 procent som uppger stress på risknivå.
– Jag tror att vi kanske har en lite glamouriserad bild av hemarbetet och att det ska vara härligt och skönt, säger Åsa Miemois, hälsostrateg i arbetsmiljöfrågor hos Falck, till SVT Nyheter.
Tappar socialt sammanhang
Hon säger att de som arbetar hemma några enstaka dagar i veckan kan uppleva det som positivt medan de som arbetar större delen av sin tid hemma upplever ökad stress.
– Sitter du hemma ska du boka möten för varje liten fråga som ska avhandlas. Du förväntas vara tillgänglig på ett annat sätt, på arbetet hamnar du också i ett socialt sammanhang. Du får automatiskt dagsljus och rörelse när du tar dig till jobbet.
Att just unga under 30 är den grupp som sticker ut när det gäller stress kopplat till distansarbete är något som arbetsgivare bör ta på allvar enligt Åsa Miemois. Unga rapporterar nämligen högre nivåer av stressrelaterad ohälsa generellt.
– Det är en grupp som kanske inte ska sitta själva hemma med egna höga krav och sin egen ohälsa utan behöver få vara i ett sammanhang, säger hon.
Rapporten ”Stress i arbetslivet” bygger på drygt 25 000 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda januari till december 2024.

Marianne Zetterblom
Mer om Hybridkontor
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.