Hoppa till huvudinnehållet

Fem år efter pandemin väljer nu allt fler arbetsgivare att inskärpa villkoren för distansarbete.

Bild: Istock

Distansarbete

Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret

Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend. Allt fler arbetsgivare väljer att reglera distansarbetet eller i vissa fall kräva full kontorsnärvaro. I forskningen finns inga entydiga svar på vad som är bäst.

– Jag tror inte att vi någonsin kommer att nå konsensus vad det gäller distansarbete. Det går inte att säga om det är bra eller dåligt. Utfallen beror på flera olika faktorer som bransch, roller, arbetsuppgifter och individuella förutsättningar. Vi människor är ingen heterogen grupp, det behöver vi tänka på, säger Linda Widar doktor i arbetshälsovetenskap vid Umeå universitet.

Linda Widar
Linda Widar doktor i arbetshälsovetenskap vid Umeå universitet.
Bild: Privat

Direkt efter pandemin sågs distans- eller hybridarbete som framtidens modell. Men på senare tid har flera stora techbolag som Amazon, Zoom, Apple och Google börjat begränsa medarbetarnas möjlighet att jobba hemifrån. Trenden, som benämns Office first, märks även i Sverige. Enligt en undersökning från Sveriges Ingenjörer uppger var fjärde av förbundets fackklubbar att det införts högre krav på kontorsnärvaro det senaste året.

Enligt en granskning från Riksrevisionen från 2023 arbetar cirka 60 procent av de statligt anställda hemifrån åtminstone någon dag i veckan. Men även här märks inskärpningar. För ett knappt år sedan beslutade Försäkringskassan att deras medarbetare måste vara på kontoret minst tre dagar i veckan.

Office first

På Aller Media med 300 anställda är det sedan årsskiftet kontoret som är utgångspunkten för allt arbete. Arbetsgivaren hänvisar till att det gynnar kreativiteten, kulturen och affärsnyttan.

– Bevarande av arbetskulturen är något som ofta åberopas när arbetsgivare argumenterar för en högre närvaro på kontoret. Det finns dock ingen forskning som styrker att kontorsnärvaro skulle vara en garant för en bättre arbetskultur. Däremot finns det studier som visar att helt distansbaserade kontor kan ha gynnsamma förutsättningar för arbetsprestation och gemenskap, förutsatt att de anställda har goda relationer och kännedom om varandras roller, arbetsuppgifter och arbetssätt, säger Linda Widar.

Chefer inte lika positiva

Hon menar att det är svårt att lyfta fram definitiva för- och nackdelar med distansarbete. Däremot är det tydligt att chefer inte är lika positiva till distansarbete som medarbetarna.

– Det hänger samman med deras olika roller och arbetsuppgifter. Chefer verkar vilja ha kvar administrativ personal och stödfunktioner på kontoret.

Linda Widar säger att medarbetare som inte ges samma möjlighet att jobba på distans som sina kollegor kan uppleva det som negativt och orättvist. Och kanske också känna sig ensamma på arbetsplatsen eftersom få är på plats.

Läs också: "Distansarbete kan bli en stressfälla"

– Oavsett vilken hållning till distansarbete som gäller i organisationen så är det viktigt att arbetsgivaren och chefen gör det tydligt för alla vad man bestämt sig för och varför, annars finns risken att beslutet blir grogrund för irritation och motsättningar.

En annan farhåga har varit att distansarbetet kan bli en kvinnofälla.

– Om det skulle vara så är svårt att säga, men i forskningen lyfts risken för att kvinnor drabbas av en ökad belastning av familje- och hushållsansvar när de arbetar hemifrån. Det gör att distansarbete kan medföra särskild stress för kvinnor.

Viktigt med tydlighet

Under pandemin kom också studier som visade att yngre upplevde distansarbete som mer negativt än äldre, mer seniora medarbetare. När många arbetar hemma blir det svårare för unga och nyanställda att få hjälp och stöd i arbetet.

– Vid distansarbete gäller det att vara särskilt noga med introduktionen av nya medarbetare, se till att de får praktiskt stöd, tydlig ansvarsbeskrivning och lär känna arbetsgruppen, säger Linda Widar.

 

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Distansarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö