
Företaget som saknar hierarkier
Publicerat 15 april 2025
På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
Annica Wållberg och Jonathan Van Hooff är seniora konsulter på Itid. Den titeln tillskrivs även övriga 40-talet medarbetare hos konsultföretaget. Utöver att ha samma titlar har medarbetarna även samma lön. Här fattas beslut kollektivt bland medarbetarna, för även om företaget har en vd finns inga chefer.
Annica Wållberg, som själv innehaft en rad chefspositioner, beskriver det som en positiv omställning att jobba i ett företag utan hierarkier.

– Jag har ibland fått påminna mig om att jag inte behöver gå till en chef och bolla vissa beslut, utan att jag kan vända mig till mina kollegor. Det kan vara rätt ensamt att vara chef om man inte har några nära chefskollegor. Nu har jag ett 40-tal kollegor att bolla med. Det ger fler perspektiv och erfarenheter och bygger en stark gemenskap där vi stöttar varandra, säger hon.
Läs också: För mycket makt gör ledarskapet svagare
Samma lön för kundens bästa
I stället för att vara hierarkiskt styrt, är företagets fokus att vara värderingsstyrt enligt devisen ”vi, inte jag”. Det är något som genomsyrar hela verksamheten och ut till kund, enligt Jonathan Van Hooff. Bland annat innebär det att medarbetarna har samma lön.
– Vi jobbar med en gemensam lönemodell, vilket gör att vi som team alltid kan fokusera på vad som blir bäst för kunden. Det skapar en kultur där vi hjälper varandra att hitta rätt matchning, inte för vår egen skull, utan för att skapa största möjliga värde tillsammans.
Delat ansvar för arbetsmiljön
Även arbetsmiljöarbetet delas gemensamt mellan medarbetarna. Annica Wållberg är processägare för arbetsmiljöfrågor och varje kontor har en kontorsansvarig, som inte har ett chefsansvar men ett arbetsmiljöansvar. Utöver det finns en arbetsmiljögrupp med representanter från företagets olika kontor, medarbetare som inte har något formellt ansvar men som är engagerade i frågan. Att ta gemensamt ansvar för arbetsmiljön tydliggör att alla behövs för att skapa en god arbetsmiljö, anser Annica Wållberg.
– Vi gör det här tillsammans. Det blir tydligt att var och en behöver engagera sig i sin egen arbetsmiljö.
Jonathan Van Hooff håller med.
– Arbetsmiljöarbetet är levande hos oss. OSA är inte bara dokument som ligger och skräpar, vi levandegör det varje dag.
Balans på både jobb och fritid
Balans i livet är en av företagets värderingar. Varje fredagsmöte får medarbetarna flagga sitt mående som grönt, gult eller rött. Gult kan betyda att det är för mycket att göra på jobbet men också att man är förkyld och därför inte på topp. Fokus är att se livet som en helhet, där balans behövs både på jobbet och på fritiden.
– Vi försöker skapa en tillåtande kultur där man också kan dela med sig av sina personliga upplevelser, säger Annica Wållberg.
Värderingar får inte vara tomma ord
Konsulterna på Itid jobbar med att stötta andra företag att fungera bättre. Annica Wållberg och Jonathan Van Hooff tar ofta med sig den värderingsstyrda filosofin ut till sina kunder.
– Värderingar och företagskultur spelar stor roll. Värderingar får inte bara vara tomma ord på ett papper, säger Annica Wållberg.
Hon vill bidra till att bygga organisationer där människor både mår bra och presterar bra.
– För att lyckas med det behöver vi förstå människors behov och drivkrafter – bortom roller och titlar. Det handlar om att skapa förutsättningar och strukturer som gör det möjligt att prata om det som verkligen betyder något. Där är våra beteenden en viktig nyckel, säger Jonathan Van Hooff.
Så kan man skapa en mer värderingsstyrd organisation
- Koppla värderingarna till beteenden
Värderingar behöver översättas till vardag. Hur låter "respekt" i ett möte? Hur syns "mod" i en prioritering? Så länge värderingarna är abstrakta blir de svåra att leva efter. - Jobba långsiktigt och i steg
Det handlar inte om en workshop, utan om ett arbete över tid. Det behövs reflektion, dialog och små justeringar som håller på sikt. - Låt strukturen stötta värderingarna
Ska de leva, måste de märkas i hur vi håller möten, ger feedback, tar beslut. När värderingar och vardag hänger ihop – då börjar något röra på sig. - Skapa trygghet för att prata om det som känns
När det finns utrymme att prata ärligt om kultur, ansvar och relationer – då kan värderingarna få fäste. Men det kräver öppenhet, lyssnande och ett klimat där det är okej att inte vara överens direkt.

Katharina Hedström
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.