
Bild: Istock
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Publicerat 27 mars 2025
Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.
Förra året uppgav 46 procent av de sysselsatta i åldrarna 20–64 år att de arbetade hemma i någon utsträckning. Den största ökningen är i den grupp som arbetar hemma minst hälften av dagarna.
– Andelen som arbetar hemifrån har fördubblats jämfört med före pandemin. Den totala arbetade tiden är också högre bland dem som arbetar hemifrån, säger Stefan Andersson, statistiker på SCB och rapportförfattare.
Men trots att fler arbetar hemifrån nu jämfört med hur det såg ut innan pandemin har det skett en viss avmattning det senaste året. Mellan åren 2023 och 2024 sjönk andelen med knappt en procentenhet.
I USA märks trenden ”office first” där allt fler företag och statliga arbetsgivare börjat kalla tillbaka sina anställda. I Sverige har koncernen Aller Media gjort en liknande förändring.
– Vi har kommunicerat office first som ett perspektivskifte. Det är dock fortfarande möjligt att arbeta hemifrån när arbetsuppgifterna gynnas av det, säger Sara Prosell, head of people and culture på Aller Media till sajten tlnt.se.
Aller Media grundar sitt beslut på att kontorsnärvaro förbättrar affärskritiska faktorer som kreativitet, samarbete och produktivitet. Men ännu så länge finns inga entydiga forskningsresultat som styrker det. Enligt SCB:s rapport verkar tvärtom de som arbetar hemma jobba något mer. Det handlar om 0,5–1,5 fler timmar per vecka. Bland chefer och lärare är arbete hemifrån kopplat till 2–4 fler arbetstimmar per vecka. Inom IT-yrken där distansarbete är mest omfattande är däremot arbete hemifrån kopplat till något färre arbetstimmar.
Distansarbete
- 46 procent av de sysselsatta i åldern 20–64 år jobbade hemifrån i någon utsträckning under 2024. Det är dubbelt så många som före pandemin.
- Hemarbete är vanligast bland fast anställda i åldern 30–54.
- Hemarbete är vanligast bland personer med eftergymnasial utbildning, särskilt inom privat tjänstesektor och statlig sektor.
- Hemarbete är vanligare i storstäder – drygt 15 procent arbetar ofta hemifrån, jämfört med cirka 10 procent i tätort och landsbygd.
Rapporten bygger på årsdata från Arbetskraftsundersökningarna (AKU). Läs mer här
Mer om Distansarbete
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Många utmaningar med hybridarbete
Distansarbete • Ensamhet, samarbetssvårigheter samt svårigheter att skilja mellan jobb och fritid är några utmaningar med hybridarbete, enligt en ny undersökning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.