Hoppa till huvudinnehållet
Man som sitter och jobbar i köket med en laptop på köksbordet.

Enligt SCB:s rapport jobbar de som arbetar hemma något mer, cirka 0,5–1,5 fler timmar per vecka.

Bild: Istock

Distansarbete

Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar

Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.

Förra året uppgav 46 procent av de sysselsatta i åldrarna 20–64 år att de arbetade hemma i någon utsträckning. Den största ökningen är i den grupp som arbetar hemma minst hälften av dagarna.

– Andelen som arbetar hemifrån har fördubblats jämfört med före pandemin. Den totala arbetade tiden är också högre bland dem som arbetar hemifrån, säger Stefan Andersson, statistiker på SCB och rapportförfattare.

Men trots att fler arbetar hemifrån nu jämfört med hur det såg ut innan pandemin har det skett en viss avmattning det senaste året. Mellan åren 2023 och 2024 sjönk andelen med knappt en procentenhet.

I USA märks trenden ”office first” där allt fler företag och statliga arbetsgivare börjat kalla tillbaka sina anställda. I Sverige har koncernen Aller Media gjort en liknande förändring.

– Vi har kommunicerat office first som ett perspektivskifte. Det är dock fortfarande möjligt att arbeta hemifrån när arbetsuppgifterna gynnas av det, säger Sara Prosell, head of people and culture på Aller Media till sajten tlnt.se.

Aller Media grundar sitt beslut på att kontorsnärvaro förbättrar affärskritiska faktorer som kreativitet, samarbete och produktivitet. Men ännu så länge finns inga entydiga forskningsresultat som styrker det. Enligt SCB:s rapport verkar tvärtom de som arbetar hemma jobba något mer. Det handlar om 0,5–1,5 fler timmar per vecka. Bland chefer och lärare är arbete hemifrån kopplat till 2–4 fler arbetstimmar per vecka. Inom IT-yrken där distansarbete är mest omfattande är däremot arbete hemifrån kopplat till något färre arbetstimmar.

FAKTA

Distansarbete

  • 46 procent av de sysselsatta i åldern 20–64 år jobbade hemifrån i någon utsträckning under 2024. Det är dubbelt så många som före pandemin.
  • Hemarbete är vanligast bland fast anställda i åldern 30–54.
  • Hemarbete är vanligast bland personer med eftergymnasial utbildning, särskilt inom privat tjänstesektor och statlig sektor.
  • Hemarbete är vanligare i storstäder – drygt 15 procent arbetar ofta hemifrån, jämfört med cirka 10 procent i tätort och landsbygd.

Rapporten bygger på årsdata från Arbetskraftsundersökningarna (AKU). Läs mer här

Mer om Distansarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö