Hoppa till huvudinnehållet
En person häller upp en kopp bryggkaffe ur en kanna.

Koka inte mer kaffe än vad det går åt, säger Yasemin Bayramoglu på Sveriges Konsumenter.

Bild: Getty Images

Må bra

Gratiskaffet på jobbet under press

Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet utan att behöva ta bort en älskad förmån.

Det amerikanska elektronikföretaget Intel tog förra året bort gratis kaffe för sina anställda. Beslutet var en del av ett sparpaket på tio miljarder dollar. Men drycken var betydligt viktigare än vad företaget trodde. De anställdas prestation gick ner, arbetsmoralen sjönk och det hela slutade med att Intel återinförde gratiskaffet, skriver Svenska Dagbladet.

Även i svenska kommuner har liknande försök gjorts där de anställda själva måste börja betala för sitt automatkaffe. Men även i dessa fall har reaktionerna varit starka och enligt Magnus Sverke, professor i arbets- och organisationspsykologi vid Stockholms universitet, kan det bli en dyrköpt erfarenhet eftersom det blir svårare både att rekrytera och behålla medarbetare.

– Förmåner som gratis fika eller frukt är inte avgörande när man väljer arbetsgivare. Men generellt kan man säga att det svider mer när vi blir av med något än när vi får något. Tar man bort gratis kaffe går det inte att väga upp med till exempel en fruktkorg som inte tidigare funnits, säger han till tidningen Vision .

Yasemin Bayramoglu på Sveriges Konsumenter.
Yasemin Bayramoglu
Bild: Linus Meyer

I snitt dricker svenskarna 2,2 koppar kaffe per arbetsdag, enligt en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av företaget Beans in cup. Baserat på antalet sysselsatta i Sverige blir det tre miljarder koppar om året. Nästan hälften av de tillfrågade uppger att de dricker mer kaffe när de arbetar än under en ledig dag. Och en tredjedel uppger att kaffe på jobbet har lika mycket en social funktion som en uppiggande. 

– Vårt ivriga kaffedrickande handlar mycket om vanor och umgängeskultur. Men blir priserna tillräckligt tuffa kan vi tvingas ändra våra vanor helt enkelt. Det betyder däremot inte att vi måste sluta dricka kaffe. Snarare att vi funderar på hur vi dricker kaffe, säger Yasemin Bayramoglu på Sveriges Konsumenter.

Stora mängder slängs

Ett sätt att få ner kaffekonsumtionen på arbetsplatsen är att minska svinnet. Kaffe är nämligen ett av de livsmedel där svinnet är som allra störst. Enligt en rapport från Naturvårdsverket från 2021 hälldes 84 400 ton kaffe och te ut i avloppet det året. Det kan jämföras med mejeriprodukter där knappt hälften så mycket hälldes ut (38 200 ton). 

– Stäm av med kollegorna innan ni sätter på den stora kannan på eftermiddagen. Vill alla verkligen ha mer kaffe? Min erfarenhet är att det faktiskt inte är så många som vill dricka kaffe efter klockan 15, säger Yasemin Bayramoglu.

Ett annat sätt att minska svinnet är att ha en kaffemaskin där man kan brygga en kopp åt gången så att man inte är fast i ett system där man måste brygga en hel kanna varje gång.

– Kanske borde vi också inspireras mer av hur man dricker kaffe runt Medelhavet och byta ut de stora kaffebaljorna på morgonen mot små espressokoppar. Man kan se det lite mer som en njutningsvara än som något vi vanemässigt bälgar i oss.

TIPS

Så minskar ni kaffesvinnet

  • Tänk varannan vatten Ifrågasätt om du verkligen behöver den andra eller tredje koppen kaffe på morgonen. Kanske går det lika bra med lite vatten.
  • Gör som i Italien Går det att byta ut de stora kaffebaljorna mot espressokoppar? 
  • Brygg inte lika mycket Fråga kollegorna om de vill ha kaffe innan du slentrianmässigt sätter på en hel kanna.
  • Satsa på rätt maskin Om ni ska köpa ny kaffemaskin satsa då på en variant där man kan brygga bara en kopp åt gången.

Källa: Sveriges Konsumenter

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Må bra

Senaste om Mer om arbetsmiljö