Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Publicerat 25 mars 2025
Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
Många arbetsplatser har svårt att få arbetsmiljöfrågorna att bli en naturlig del av vardagen i stället för blott en punktinsats.

– Om arbetsmiljöarbetet ses som en separat process som hanteras vid sidan av det vanliga arbetet, kommer det aldrig att leva över tid, säger Mikael Rehnberg, arbetsmiljöutbildare på Prevent.
För att lyckas krävs enligt honom tre saker: en engagerad ledning, kunniga chefer och en stark samverkan med skyddsombud och medarbetare. Dessutom måste det finnas en tydlig struktur.
– Jag är stor vän av att visualisera arbetsmiljöåret. Det tydliggör för alla vad som ingår och ger ett konkret stöd i hur policyer och rutiner ska implementeras, säger Mikael Rehnberg.
Låt inte kunskapen stanna vid en utbildning
Många går en arbetsmiljöutbildning men har svårt att omsätta kunskapen i praktiken. Det vanligaste misstaget? En kurs utan koppling till den egna arbetsvardagen.
– Om möjligt, välj företagsanpassade utbildningar med branschspecifika exempel. Och ännu viktigare – en uppföljningsplan. Sätt tydliga mål, fördela ansvaret och planera in regelbundna avstämningar.
Ett annat sätt att säkerställa att kunskapen inte stannar vid utbildningen är att använda digitala system för att hålla koll på risker, åtgärder och uppföljningar.
– IA-systemet från Afa Försäkring är ett exempel. Det började som ett avvikelsesystem men är nu ett heltäckande arbetsmiljöverktyg där inget faller mellan stolarna.
En utmaning är att få ledningen att prioritera arbetsmiljöfrågor och inte bara se dem som en kostnad. Här menar Mikael Rehnberg att både piska och morot behövs.
– Jag föredrar moroten. Visa på affärsnyttan som lägre sjukfrånvaro, högre produktivitet, minskade rekryteringskostnader och ett starkare varumärke. Men ledningen måste också förstå riskerna – sanktionsavgifter, juridiskt ansvar och kostnader för olyckor.
Man följer ju upp ekonomiska mål och försäljningssiffror – varför inte arbetsmiljöarbetet …?
Ett sätt att hålla arbetsmiljöfrågorna i fokus är att integrera tydliga nyckeltal i företagets affärs- och hållbarhetsmål.
– Man följer ju upp ekonomiska mål och försäljningssiffror – varför inte arbetsmiljöarbetet …?
Våga investera i arbetsmiljön
Vad utmärker de företag som lyckas hålla sitt arbetsmiljöarbete levande?
Enligt Mikael Rehnberg handlar det om att satsa långsiktigt och ha modet att investera.
– De företag jag sett lyckas har haft insikten att arbetsmiljö är en kostnad i början men en konkurrensfördel på sikt. Det gäller hela vägen från strategisk ledning till chefer och skyddsombud på golvet.
Mikael Rehnberg lyfter utbildning som en avgörande faktor för att arbetsmiljöarbetet ska få fäste i verksamheten. Grundkurser ger en bra start, men för att skapa långsiktiga resultat krävs påbyggnadsutbildningar för både chefer och skyddsombud.
– De bästa företagen jobbar också systematiskt med uppföljningar. Att involvera chefer och skyddsombud i den årliga arbetsmiljörevisionen har gett resultat. Det är så man skapar en stabil och hållbar arbetsmiljöstrategi, avslutar Mikael Rehnberg.

Henrik Lenngren
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.
-
Fler arbetsgivare vill se återgång till kontoret
Distansarbete • Fem år efter att distansarbete blev en möjlighet för väldigt många anställda syns nu en mottrend.