Hoppa till huvudinnehållet
Ena halvan är ett kontor den andra en åker

Organisationen Slasheurs-cueilleurs (ungefär jägare-samlare) hjälper människor att kombinera kontorsjobb med jobb inom den gröna näringen.

Bild: Slasheurs-cueilleurs

Hybridkontor

Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa

I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?

I Paris arbetar de som advokater, systemvetare och marknadsförare men några dagar i månaden lämnar de storstaden och ägnar sig åt ekologisk odling. Att arbeta med händerna och odla gör gott för kroppen samtidigt som det ger en känsla av mening som ibland saknas i Excel-filer och rapporter, säger dataingenjören Julian Maudet, till BBC.

– I affärsvärlden ifrågasätter allt fler vad de håller på med. Det är oroväckande många fall av utmattning och ångest. På en gård behöver man inte fundera över syftet. Det är uppenbart varför du gör vad du gör. Det är för att producera mat till människor, säger Julian Maudet som är initiativtagare till organisationen Slasheurs-cueilleurs (ungefär jägare-samlare) som hjälper människor att kombinera kontorsjobb med jobb inom den gröna näringen.

Han är samtidigt medveten om att arbetsvillkoren inom lantbruket ofta är osäkra och riskfyllda. En tanke med projektet är därför att föra samman två olika världar och att både affärsvärlden och lantbruket har något att vinna på det.

När man ägnar sig åt odling är det lättare att se vad man åstadkommit. Det är något konkret.

Att odla ger en mening som kan vara svår att uppnå i det moderna och ibland fragmentiserade arbetslivet, enligt Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur och miljöpsykologi på Sveriges Lantbruksuniversitet Alnarp.

 – När man ägnar sig åt odling är det lättare att se vad man åstadkommit. Det är något konkret. Man får vårda något och det väcker nyfikenhet att följa hur det går. Sen ser man resultat och kan klappa sig på axeln. Tomaten man odlat går att ta med hem och visa för omvärlden, säger han.

 Han tror också att många i dag vill bidra med något positivt i samhället och letar efter arbeten där de kan göra gott.

– Att odla är en sak som relaterar till högre värden. Man gör det för miljöns skull och kan känna att man gör något riktigt bra.

Suset från trädtopparna skapar lugn

Att se grönska, röra på sig och få dagsljus har många positiva effekter på hälsan och runt om i Sverige används trädgårdsterapi för att rehabilitera personer med stressrelaterad ohälsa eller förebygga stressrelaterad ohälsa.

– Om man liknar oss människor vid en dator så är det en otroligt stor mängd informationsbitar som kommer in i kroppen varje sekund, men kognitivt kan vi bara hantera en bråkdel av dem. Det blir som en ocean av information vi inte kan hantera. När vi är i en lugn miljö där vi bara hör suset från trädtopparna kan vi vila systemet som ska planera och sortera, säger Patrik Grahn.

Just nu pågår spännande forskning om varför vi blir glada av att känna lukten av jord. Vi uppskattar instinktivt sådana dofter eftersom jorden innehåller en rad mikroorganismer som är bra för oss.  

– I mixen av svampar och bakterier stöter man på gamla vänner som kan hjälpa och skydda kroppen precis som bakterier i magen får oss att må bra, säger Patrik Grahn.

FAKTA

Därför mår vi bra av odling

Motverkar stress: Det sympatiska nervsystemet aktiveras när vi är stressade och förbereder oss för att fly eller slåss. En grön och ljus miljö talar om för vårt nervsystem att vi kan tagga ner och vila. Då aktiveras det parasympatiska nervsystemet och kroppens reserver byggs upp.

Bättre sömn: Genom att vara ute i dagsljus får vi större effekt av sömnhormonet melatonin.

Bättre immunförsvar: Solens strålar på huden aktiverar vitamin D som är bra för immunförsvaret.

Ger träning: Att jobba i trädgården är utmärkt vardagsmotion och fysisk aktivitet gör att vi sover bättre och känner oss gladare.

Motverkar årstidsbunden depression: På vintern ökar melatoninhalterna och vi vill kura inomhus och inte vara så sociala. Att tanka dagsljus på våren gör att vi får lättare att ställa om och det motverkar årstidsbunden depression.


Patrik Grahn, SLU

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Hybridkontor

Senaste om Mer om arbetsmiljö