Hoppa till huvudinnehållet
Ett kontorslandskap med människor som arbetar framför skärmar.

Bild: Unsplash

Arbetsmiljöarbete

Många svenskar intresserade av arbetsmiljö

Stort intresse men bristande kunskap, framför allt hos yngre. Så kan man sammanfatta svenskarnas attityder till arbetsmiljö, enligt en ny rapport.

Vad tycker och tänker svenskarna om arbetsmiljö? Den frågan har Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, undersökt i sin nya rapport ”Sverige om arbetsmiljö”.

– Vi såg ett behov av att bättre förstå hur människor ser på arbetsmiljö, både vad som förenar och vad som skiljer dem åt, säger Sverre Lundqvist, processledare och kommunikatör på Mynak.

Sverre Lundqvist, processledare på Mynak.
Sverre Lundqvist är processledare på Mynak.
Bild: Mynak

Resultaten visar på ett övergripande stort intresse för arbetsmiljöfrågor. Åtta av tio svenskar är intresserade men det skiljer sig åt mellan olika grupper och sektorer. Mest engagerade i arbetsmiljöfrågor är kvinnor. Varför dessa skillnader finns besvarar däremot inte rapporten, men det är något som Sverre Lundqvist ser behov av att titta närmare på.

– Det här pekar på behovet av en djupare analys för att förstå varför dessa skillnader finns. Är det exempelvis kopplat till arbetslivserfarenheter, förväntningar eller strukturer på arbetsplatsen? För arbetsmiljöarbetet är detta avgörande insikter, eftersom det hjälper oss att identifiera vilka grupper som kan behöva mer stöd och hur vi bäst utformar insatser som når fram, säger han.

Bristande kunskaper om systematiskt arbetsmiljöarbete

Samtidigt som intresset för arbetsmiljö är stort finns det brister i kunskap om lagar och processer. 37 procent av de som deltog i undersökningen uppgav att de aldrig har hört talas om Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och i åldersgruppen 20–29 år var andelen så hög som 57 procent.

– Bristande kunskap kan leda till att problem i arbetsmiljön inte identifieras eller åtgärdas, det blir mer riskfyllt att arbeta, säger Sverre Lundqvist.

Samtidigt är intresset för att lära sig mer stort. Drygt hälften svarar att de vill veta mer om SAM, och där var det fler yngre än äldre som ville lära sig mer.

Att arbetsmiljön är viktig speglas även i att nästan var tredje svarande uppger att de under det senaste året övervägt att byta arbetsplats på grund av förhållanden i arbetsmiljön. Samtidigt svarar en av fem att deras totala hälsa påverkas negativt av att arbeta.

– Det här i kombination till att det finns ett stort intresse, och vilja att lära sig mer ger någon slags signal om att det behövs mer arbetsmiljöarbete, säger Sverre Lundqvist.

Detta är myndighetens första rapport kring attityder och kunskaper. Planen är att fortsätta följa dessa frågor och undersöka hur mönstren utvecklas över tid.

FAKTA:

Om rapporten

Rapporten undersöker de som arbetar i Sveriges attityder och kunskaper kring arbetsmiljöfrågor. Den bygger på en omfattande enkätundersökning där 10 000 sysselsatta personer i åldrarna 20–65 år har deltagit. I samverkan med arbetsmiljöexperter och arbetsmarknadens parter har enkäten utformats för att fånga upp skillnader i uppfattningar mellan olika grupper. Syftet är att ge insikter som kan användas för att utveckla mer riktade och effektiva insatser för en hållbar arbetsmiljö i Sverige.


bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö