Hoppa till huvudinnehållet
Två kvinnor övar hjärt-lungräddning på en docka

Bild: Martin Splitt/Unsplash

Säkerhet

Mental förberedelse kan rädda liv

Att vara mentalt förberedd kan vara avgörande i en krissituation. Genom att regelbundet prata om flyktvägar, söka skydd och ha grundläggande kunskap i livräddning kan arbetsplatser stärka sin beredskap. Det säger Kim Norman, expert på pågående dödligt våld.

Efter den tragiska händelsen i Örebro pratar många om pågående dödligt våld. Men risken är att kunskapen och intresset klingar av med tiden. Därför är det viktigt att få in frågan i det ordinarie krisförberedande arbetet, enligt Kim Norman som är polis i grunden och som bland annat utbildat skolor i Stockholms stad.

Kim Norman
Kim Norman, expert på pågående dödligt våld.
Bild: Privat

– Pågående dödligt våld behöver vi prata om lite och ofta. Och även jobba med konkret. Man kan titta på var nödutgångarna finns på en arbetsplats, alternativa flyktvägar och vilka fönster det går att hoppa ifrån. Om man inte tänkt tanken innan är det svårt att göra det när det är allvar och du är i panik.

En annan konkret åtgärd är att gemensamt gå runt och titta var man kan söka skydd och låsa in sig, som toaletter, städskrubbar och kontorsrum.

– En gärningsperson är stressad och kommer inte att ha med sig dyrk eller brytverktyg för att få upp dörrar. Därför är det bra med utrymmen där det går att låsa dörren.

En gärningsperson är stressad och kommer inte dyrka upp dörrar.

Kim Norman säger att risken att drabbas av en attack med pågående dödligt våld är liten, än mindre att den sker på din arbetsplats. Och det är svårt att ha beredskap för en unik situation, du kan hamna mitt i en kriminell uppgörelse, ett terrordåd eller komma i vägen för en person som är psykiskt sjuk.

Hur vet man när det är frågan om pågående dödligt våld och det är dags att fly eller gömma sig?

– Det kan vara någon som skriker i panik, höga smällar eller en motor som rusar. Det kanske inte finns information att tillgå om vad det beror på och då får man försöka bilda sig en egen uppfattning och lita på sin magkänsla.

Det ökar chansen att överleva

Att öka medvetenhet om hur vi ska agera ökar chansen att överleva. Ett sätt är att använda material om pågående dödligt våld vid arbetsplatsträffar eller medarbetarsamtal. Det kan också vara ett tillfälle att diskutera dilemman som kan uppstå vid pågående dödligt våld.

–  Vad gör du om din bästa kollega ligger skadad på golvet. Stannar du och hjälper henne eller kliver du över och springer vidare? Skulle du kunna leva med att inte ha hjälpt henne och är du lika benägen att hjälpa den nya vikarien som du knappt känner? Det är bra att tillsammans resonera om olika scenarier. Ju mer förberedda vi är, desto större chans att vi kan agera när det händer.

Kim Norman säger att det kan vara en risk att ha allt för stort fokus på så kallad inrymning, att låsa in sig i det egna klassrummet eftersom det kan vara kontraproduktivt i många fall.

– Har du bara övat och pratat om att låsa in dig i det egna klassrummet är risken stor att du blir än mer ställd och handlingsförlamad om det sker på skolgården, under en idrottsdag eller i kollektivtrafiken på väg till skolan.

Fokus på fly, sök skydd, larma

Fokus bör istället vara på det mest grundläggande när det gäller pågående dödligt våld, nämligen ramsan fly, sök skydd, larma – i den ordningen.

Läs även: "Så ska du agera vid pågående dödligt våld"

Kim Norman tycker också att vi ska se till att de flesta på en arbetsplats kan hjärt- och lungräddning och har kunskap om hur man stoppar en akut blödning.

Han säger att arbetsgivarna också kan se till att 112-appen finns installerad på alla jobbmobiler och då och då stämma av att alla kan den korrekta adressen till arbetsplatsen.

– Vid pågående dödligt våld är det viktigt att agera snabbt. Det går inte att vänta på att polisen ska komma till platsen. Genom att vara mentalt förberedd och ha rätt kunskap så har vi en god beredskap, Att repetera ramsan fly-sök-skydd-larm tills du verkligen kan den, även i en stressad situation, kan vara skillnaden mellan liv och död.

TIPS

Så kan ni öka beredskapen för pågående dödligt våld

  • Prata och öva regelbundet Ta upp ämnet vid arbetsplatsträffar och diskutera olika scenarier.
  • Känn till flyktvägar och skydd Gå igenom nödutgångar, låsbara rum och andra platser där ni kan söka skydd.
  • Lär er livräddande åtgärder Se till att många på arbetsplatsen kan hjärt- och lungräddning samt stoppa en akut blödning.
  • Ha 112-appen installerad Arbetsgivaren kan säkerställa att alla har appen och känner till arbetsplatsens adress.
  • Memorera ramsan: Fly – Sök skydd – Larma
bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Säkerhet

Senaste om Mer om arbetsmiljö