Bild: Karl Nordlund
Så blir HR-året 2025
Publicerat 21 januari 2025
Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete. Det är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, generalsekreterare i Sveriges HR-förening.
Hybridkontoret som blev ett begrepp efter pandemin är här för att stanna. Vi kommer att fortsätta att vara på kontoret och att jobba på distans i år och för all framtid, säger Petra Schedin Stergel.
– Det har blivit en självklarhet för många, och inte minst för generationen som kommer ut i arbetslivet nu. För att attrahera nya medarbetare och behålla arbetskraft behöver arbetsgivarna erbjuda den möjligheten där det fungerar.
Rätt kompetensutveckling
En del i flexibiliteten är kompetensutveckling, enligt Petra Schedin Stergel. Att få utveckla djupare eller ny kunskap som medarbetare. Eftersom tillgången på arbetskraft är begränsad, kommer det vara svårt att rekrytera rätt kompetens och ibland också att rekrytera nya medarbetare över huvud taget. Då gäller det att kompetensutveckla rätt. Att titta på förutsättningarna i organisationen och se vad som behövs långsiktigt, vilka krav, arbetssätt och roller som kommer att ändras. Det är en god idé att inventera vilken kompetens organisationen behöver ha de kommande åren, säger Petra Schedin Stergel.
– Nästan alla organisationer arbetar med individuella utvecklingsplaner för den specifika tjänsten, men jag tror att vi behöver se längre än så och inte bara koppla dem till den roll en medarbetare har just nu utan till vilka färdigheter som behövs för att långsiktigt bidra till organisationens utveckling, kanske i en ny roll, säger hon.
AI som digital support
Utvecklingen inom AI går i ett rasande tempo vilket både kan upplevas som utmanande och stressande. Men Petra Schedin Stergel hoppas att vi inte ska vara rädda för att prova olika sätt att använda den nya tekniken.
– Om vi vågar leka lite med AI och provar Chat GPT i olika sammanhang så kommer vi lära oss vilket stöd det kan vara. Och vi lär AI vad vi vill ha. Målet är ju att använda AI som en digital support och effektivisera repetitiva och monotona arbetsuppgifter så att vi lägger tid på rätt saker.
När det gäller hälsa och psykosocial arbetsmiljö tror Petra Schedin Stergel att det kommer att vara ett fortsatt fokus på insatser för att minska stress och förebygga utmattning.
– Genom att vi kan sätta ord på hur vi mår i olika situationer ger det bättre förutsättningar för välbefinnandet. Vi vet numera att det är naturligt att inte vara på topp hela tiden och kan känna oss trygga i att livet är så.
Fortsatt fokus på mångfald och inkludering
Hon tror också att arbetet med att skapa en trygg och inkluderande arbetsplats kommer fortsätta vara viktigt.
– Det fokus som varit på mångfalds- och inkluderingsfrågor de senaste åren börjar ge resultat. Vi är inte på något sätt färdiga men jag är övertygad om att frågan är självklar på både medarbetares och organisationers agendor i dag. Helt klart en tydlig trend som kommer att fortsätta.
Petra Schedin Stergel tillträdde posten som generalsekreterare i april förra året. För egen del ser hon det fram emot att komma ut i landet under 2025 och träffa både nya och befintliga medlemmar i Sveriges HR-förening.
Gerd Eriksson
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.