Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Publicerat 4 april 2025
Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
De flesta svenskar är nöjda med sina jobb och trivs med kollegorna, enligt Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöundersökning där 17 600 sysselsatta i olika branscher fått svara på frågor hur de har det på jobbet.
Men rapporten pekar också ut tydliga riskområden. Eftersom arbetsmarknaden till stor del är könsuppdelad, ser riskerna olika ut för kvinnor och män.
Åtgärder behövs för att bryta mönstret
I den kvinnodominerade offentliga sektorn (vård, skola och omsorg) är arbetsbelastningen ofta hög och möjligheten att påverka sitt arbete begränsad. Det resulterar i att fler kvinnor än män drabbas av smärta, värk och mental utmattning efter arbetsdagen. Signaler som bör tas på allvar, kommenterar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Lars Lööw.
– Det är oacceptabelt att arbetsmiljöproblemen inom skola, vård och omsorg får fortsätta år efter år. Det handlar om problem på system- och strukturnivå. Både arbetsgivare och myndigheter behöver ta till nya, konkreta åtgärder för att bryta det här mönstret, säger han.
Inte bara inom välfärden syns problemen. Även i branscher med mer jämn könsfördelning, som hotell och restaurang, rapporterar kvinnor fler risker än män. Särskilt utsatta är unga kvinnor i åldern 16–29 år. Var fjärde har under det senaste året blivit utsatt för hot eller våld, och över hälften – 54 procent – tror inte att de kommer orka arbeta till pensionsåldern i sitt nuvarande yrke.
– Det är allvarligt att unga kvinnor utsätts för påtagliga risker på sina jobb. Alla, både män och kvinnor, ska kunna få en säker start på sina arbetsliv, säger Lars Lööw.
Männen utsätts för andra typer av risker på jobbet. Det handlar främst om tunga lyft, buller och vibrationer samt maskiner och fordon som kan orsaka olyckor.
Var tredje upplever teknikstrul varje dag
Årets arbetsmiljöundersökning innehåller flera nya frågor om digitalisering i arbetslivet. En majoritet är positivt inställda till digitaliseringen, men samtidigt uppger fler än var tredje att de upplever teknikstrul på jobbet varje dag.
Rapporten visar också att de flesta sysselsatta i stort är nöjda med sina jobb och trivs med kollegorna. De som är allra mest nöjda är höginkomsttagare. Nära hälften av alla anser dock att de har för stor arbetsbelastning.
Om rapporten Arbetsmiljön 2024
Arbetsmiljöundersökningen görs vartannat år av SCB på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Över 60 000 sysselsatta i olika branscher fick under hösten 2024 undersökningen skickad till sig och av dessa har cirka 17 600 personer svarat. Undersökningen innehåller frågor om både fysisk, organisatorisk och social arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete. Årets undersökning har utökats med nya frågor kring digitalisering.
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Fortsatt många jobbar hemifrån – men ”office first” trendar
Distansarbete • Dubbelt så många arbetar hemifrån nu jämfört med tiden före pandemin, enligt siffror från SCB. Men det senaste året har en viss avmattning skett.