Bild: Alice Johansson
”Våga fråga hur folk mår”
Publicerat 23 januari 2025
Hon har stöttat sina kollegor genom två varsel på mindre än ett år. För skyddsombudet Ingela Johansson på Vedum har det varit en omskakande men också lärorik tid. För sitt goda arbete tilldelades hon nyligen Prevents Arbetsmiljöstipendium.
Om Ingela Johansson
Ålder: 49
Jobb: Innesäljare
Bor: På Hallanda i Broddarp, Herrljunga kommun.
Intressen: Engagerad i landsbygdsfrågor och hängiven odlare.
Efter en längre period med vikande orderingång kom i fjol beskedet – ett varsel om 100 tjänster. Krisen i byggbranschen, med pausade och inställda byggprojekt, hade till slut nått det svenska företaget Vedum, som designar och tillverkar inredning för kök och badrum. Det var det första av två större varsel på mindre än ett år. Det andra, som omfattar 100 tjänster, lades under hösten och processen pågår just nu.
– Största delen av vår kundkrets är stora byggbolag. Kök- och badrum kommer sist i byggnationen, så vi är sist i kedjan. Vi har levt länge på en hög orderstock men nu gick det inte längre, säger skyddsombudet Ingela Johansson på Vedum kök och bad.
Hon har jobbat på företaget i 25 år, varav 13 år som skyddsombud. Det här är första gången hon behövt stötta sina kollegor i rollen som skyddsombud genom inte bara ett, utan två större varsel på kort tid.
– Det har varit en tuff och svår tid. Första varslet ledde till många frågetecken, både bland medarbetarna och bland oss skyddsombud i hur vi skulle hantera detta. Nu när vi går igenom det en andra gång har vi lärt oss mycket som gör det lite lättare, säger Ingela Johansson.
Man måste få bli ledsen
Osäkerheten bland medarbetarna kring vilka som omfattas av varslet och hur det kommer påverka organisationen framåt har varit påtaglig. Det, tillsammans med en frustration i att inte kunna få några svar, har lett till många samtal för Ingela Johansson.
– Alla har velat veta så mycket som möjligt och frågat mig, och varandra, ”vad vet du?”. Men när man är mitt inne i processen så finns det inga svar att ge. Det har varit tufft att leva i den osäkerheten. När vi nu går igenom ett andra varsel så har många medarbetare en större förståelse för den här osäkerheten, säger Ingela Johansson.
Många samtal har det blivit och en lärdom som Ingela Johansson tar med sig är att det är viktigt att prata, även när det inte finns några svar att ge. Att få dela sin oro med andra kan underlätta en tuff tid, men det är inte alla som aktivt söker det stöd som man kanske behöver.
Läs fler artiklar om skyddsombudens uppdrag här
– Det gäller att våga fråga hur folk mår. Att inte ducka bara för att man inte har några svar att ge. Lyft luren och ring det där extra samtalet till en kollega. Många medarbetare vill prata, även om de inte kan få svar på sina frågor så vill man få ventilera sin oro, säger Ingela Johansson och tillägger:
– Man måste få lov att bli ledsen och reagera när något sådant här händer. Det är viktigt med en tillåtande omgivning på arbetsplatsen och en acceptans för att livet ibland är tufft.
Fritid och arbetsliv hänger ihop
Just måendet lyfter Ingela Johansson som ett fokusområde för henne som skyddsombud i en tjänstemannaorganisation, inte bara i tider av varsel. Och det kan vara lite mer komplext än andra, mer konkreta arbetsmiljöproblem.
– Vi har även produktion i företaget och där är arbetsmiljöriskerna mer tydliga – går du ut framför en truck så kan du skada dig. På tjänstemannasidan är det inte så tydliga arbetsmiljörisker men måendet är en viktig del och det kan vara svårt att ta på. Därför är ett tillåtande och öppet klimat så viktigt.
För Ingela Johansson är det också viktigt att se till helheten – att fritiden och arbetslivet hör ihop.
– Har du balans i både arbetslivet och din fritid så mår du bra. Har du inte det så påverkar det ena det andra, säger hon.
Att känna motivation för sitt arbete är viktigt för att trivas och må bra, både på jobbet och på fritiden, men under ett varsel, hur gör man då för att upprätthålla engagemang bland medarbetarna?
– Det är jättesvårt att bibehålla engagemanget för jobbet genom ett varsel när man inte vet om man får jobba kvar eller inte. Det enda du kan göra är att jobba på. För vår del så vet vi att vi har gjort ett fantastiskt jobb, det är inte någon brist hos oss som lett till varslen. Det är osäkerheten i omvärlden som påverkar, säger hon.
Ingela Johansson om hur man lyckas med arbetsmiljöarbetet
- Visa omtanke Våga fråga och visa att du finns där. Det är viktigt med en tillåtande omgivning på arbetsplatsen och en acceptans för att livet ibland är tufft.
- Samverka Ställ frågor till företaget, de vill ju samma sak som du, att medarbetarna ska må bra. Med samverkan når man längst.
- En sak i taget Arbetsmiljöarbetet tar tid men är väldigt viktigt, det är först när det fungerar som man ser vinsten.
Katharina Hedström
Mer om Uppdrag
-
”Man ska hålla ett helt yrkesliv”
Uppdrag • På Onemeds lager i Göteborg arbetar 220 lagerarbetare. En av dem är skyddsombudet Joakim Andersson bland annat jobbat för bättre ergonomi vid lyft.
-
”Det går att påverka”
Uppdrag • Sluta aldrig ifrågasätta. Det har varit en röd tråd i arbetsmiljöarbetet för Dora Varga Karlsson, som i år tilldelades Prevents Arbetsmiljöstipendium.
-
Han leder med kraft och empati
Chef • Jacques Mwepu basar över Sveriges största kriminalvårdsanstalt, Kumla, där de intagna just nu både blir fler och allt yngre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Missnöjda studenter hotar sina lärare
Hot och våld • Fyra av tio forskare och lärare vid högskolan har utsatts för trakasserier och hot, visar en ny studie. Oftast är det studenter som ligger bakom hoten.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Viktigt med långsiktigt krisstöd
Hot och våld • Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder.