Hoppa till huvudinnehållet
Ljus och blommor utanför ICA Maxi i Botkyrka.

Blommor och tända ljus utanför ICA Maxi i Botkyrka till minne av den knivdödade kvinnan som jobbade inne i butiken och som bragdes om livet av en 26-årig man.

Bild: TT/Pontus Lundahl

Hot och våld

Viktigt med långsiktigt krisstöd

Hoten mot handelsanställda har ökat kraftigt på senare år enligt siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Branschen satsar också allt större summor på säkerhetsåtgärder. Men att förebygga den typ av vansinnesdåd som skedde på Ica Maxi i Botkyrka är i princip omöjligt, enligt Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

− Jag tycker det är viktigt att säga att det som hände inte var butikens fel. De ligger långt fram när det gäller säkerhet och hade bra rutiner. Dessutom hade de en väktare på plats i butiken och det var väktaren som övermannade mannen som gick till angrepp. Om inte väktaren varit på plats vet vi inte vad som hade kunnat hända, säger Nina Jelver.

Nina Jelver
Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.
Bild: Svensk Handel

Hon konstaterar att branschen i hög grad har påverkats av en samhällsutveckling med gängkriminalitet, skjutningar och organiserad brottslighet. Hela 60 procent av företagen uppger att de har personal som blivit hotade, enligt en rapport från Svensk Handel.

− Det vi sett på senare tid är att uppgörelser inom gängen sker i handeln. Unga förövare som skjuter på varandra i gallerior tar ingen hänsyn till att de befinner sig på en handelsplats med oskyldiga anställda och kunder. Det har ju inget med handeln att göra i sig men det har lett till att vi får jobba med helt andra frågor än för några år sedan, säger Nina Jelver.

Stora investeringar i säkerhet

Branschen investerar också stort i olika typer av säkerhetsåtgärder. Det handlar om cirka 10,5 miljarder per år enligt siffror från Svensk Handel.

− Väktare är det vanligaste, men det handlar också om larmbågar, överfallslarm och kameror. Mycket pengar läggs också på utbildning.

Men att skydda sig mot händelser där en psykiskt sjuk person går till angrepp är svårt.

− Det finns inget sätt att förebygga en oförutsedd händelse. Det man kan göra är att utbilda i konflikthantering – det satsar butikerna mycket på. Det handlar om att gå igenom olika scenarier och hur man ska hantera dem.

Tidigare agerade butikspersonal själva om de såg något misstänkt i butiken. Men i dag är hennes råd att tillkalla väktare.

− Personer kan vara beväpnade och det är bättre att låta väktare konfrontera någon som stjäl exempelvis. Butikspersonal ska inte vara lagens förlängda arm, säger hon.

Lag om tillträdesförbud

Sedan 2021 finns en lag om tillträdesförbud som innebär att butikspersonal eller polis kan ansöka om tillträdesförbud för en person som vid upprepade tillfällen trakasserat personalen eller försökt stjäla. Om personen får tillträdesförbud blir de portade från butiken på ett halvår.

− Det som är positivt är att omkring hälften som fått ett tilltrådesförbud inte återvänder till butiken under tider då förbudet gäller. Men samtidigt är det bara i hälften av fallen som Åklagarmyndigheten beviljat tillträdesförbud och överträdelser mot förbudet får inte alltid så tydliga konsekvenser, säger Nina Jelver och lägger till att Svensk Handel för en dialog med politiken om hur regelverket kan förbättras.

Viktigt med långsiktigt krisstöd

Efter en händelse av det slag som skedde i Botkyrka är det viktigt att erbjuda krisstöd och att vara tydlig i sin kommunikation både internt och externt.

− Att finnas där för sina medarbetare är det absolut viktigaste och se till att alla inblandade får det stöd de behöver. Stödet ska inte bara vara en engångsinsats utan det gäller att arbeta långsiktigt och uthålligt med det.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Hot och våld

Senaste om Mer om arbetsmiljö