Allt fler tjänstemän vobbar
Publicerat 26 januari 2018
Fyra av tio privatanställda vobbar ofta eller alltid när de är hemma med sjukt barn, enligt en rapport från fackförbundet Unionen. Det är en ökning med 10 procentenheter på tre år.
Februari, även kallad vabbruari, närmar sig. Det är den månad på året då flest föräldrar behöver vara hemma med sjuka barn. Bland de drygt 2 000 privatanställda tjänstemän som deltagit i Unionens undersökning har 86 procent möjlighet att utföra hela eller delar av jobbet på distans. Och den möjligheten gör att allt fler väljer att jobba hemma med sjuka barn istället för att vabba. Visserligen är det 57 av tjänstemännen som sällan eller aldrig vobbar, men 30 procent gör det ofta och 13 procent gör det alltid när barnen blir sjuka. På tre år har det gått från 3 av 10 till 4 av 10.
De främsta anledningarna till att tjänstemännen väljer vobb framför vabb är att de inte hinner med sina arbetsuppgifter eller inte har någon att lämna över sitt arbete till, enligt undersökningen.
– Fler företag behöver skapa rutiner vid tillfällig, oplanerad frånvaro. Stressen ska inte behöva gå ut över ditt sjuka barn eller dina kollegor, säger Martin Linder, förbundsordförande i Unionen, i en kommentar.
Merparten av tjänstemännen, 77 procent, turas om med sin partner om att vara hemma om barnet är sjukt. Det som främst styr vem som är hemma är hur mycket man har på jobbet samt ekonomiska skäl. Två av tre känner att de har stöd av sin chef när de vabbar.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Stress
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
Så styr du upp din arbetsdag
Stress • Chefens arbetsdag är fylld av stress. Men det finns knep att ta till för att få en mer balanserad vardag.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Skolor brister i arbetet mot hot och våld
Hot och våld • Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket misslyckas tre av fyra skolor med att förebygga att personalen utsätts för hot och våld.