Unga tror på många karriärbyten
Publicerat 10 april 2018
De yngre tjänstemännen förväntar sig många karriärbyten. Fyra av tio yngre tjänstemän tror att de kommer att behöva byta karriär eller uppgradera sin kompetens ett flertal gånger under sitt yrkesliv, enligt en undersökning från Unionen.
Det är fackförbundet Unionen som gjort en undersökning bland privatanställda tjänstemän som är 36 år och yngre. Deltagarna har fått svara på frågan om de tror att de kommer att få ändrade arbetsuppgifter i framtiden och om de tror att de behöver bygga på med mer kompetens vartefter. Fyra av tio svarade alltså ja.
– Det pekar på en medvetenhet om hur arbetslivet kommer att förändras och utvecklas framöver med både ny teknik och nya branscher som växer snabbt. De vet att de kommer att behöva återkommande utbildning för att behålla sin position i ett dynamiskt arbetsliv, säger Henrik Ehrenberg som är samhällspolitisk chef på Unionen.
En högre medvetenhet bland de unga ställer också krav på morgondagens arbetsgivare för att kunna matcha de nya behoven. Henrik Ehrenberg anser att företagen behöver bli bättre på att planera för en kompetensförsörjning för var och en av sina medarbetare. För att kunna göra det behöver arbetsgivarna stöd i form av ett förändrat utbildningssystem.
– I stället för att behöva gå ytterligare en universitetsutbildning på tre, fyra eller fem år, bör det finnas möjlighet till fler korta högskoleutbildningar för att hämta in rätt kunskap och bygga på den utbildning man redan har. Likaså behövs det fler distansutbildningar och fler fristående kurser på högskolan, även på kvällstid.
Han menar att det behöver finnas andra former av studiefinansiering för den som är mitt i livet och kanske redan har en längre högskoleutbildning sedan tidigare.
– Du har helt andra behov när du är tonårsförälder än när du precis flyttat hemifrån.
Henrik Ehrenberg tycker att undersökningen visar att de yngre privatanställda tjänstemännen är villiga att medverka och ta eget ansvar för sin utveckling i ett föränderligt arbetsliv. De vet vad som behövs.
– Genom att vara tydliga mot sig själva kan de också i samarbete med sin arbetsgivare resonera om vad de behöver för typ av utbildning för att fortsätta vara en resurs att räkna med i företaget, säger Henrik Ehrenberg.
Gerd Eriksson
Mer om Kompetens
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Yrkes-SM firar 20 år
Unga • Till Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad förväntas runt 30 000 besökare. Arrangörerna hoppas att fler ungdomar som söker till gymnasiet ska välja en yrkesutbildning. I många branscher är rekryteringsbehovet skriande stort, säger Pontus Slättman, ansvarig för tävlingen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Generationer • Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar.
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.