Hoppa till huvudinnehållet
Digitalisering

Så blir livet på jobbet 2020

Fler robotar i välfärden och industrin samt ett ökat klimatengagemang hos företagen. Det är några arbetslivstrender nästa år, enligt analysföretaget Kairos Future.

"Check please" heter årets upplaga av den trendspaningsrapport som analysföretaget Kairos Future sammanställer varje år. Titeln syftar på att konjunkturen bromsar in och sämre tider väntar.

– Festen är över och nu kommer räkningen. För svensk industri är orderläget prekärt, sa Erik Herngren, senior partner på Kairos Future som presenterade rapporten på ett seminarium nyligen.

Ett sämre konjunkturläge märks även i välfärdssektorn. Skatteintäkterna stiger visserligen, men kostnaderna ökar på grund av det demografiska läget med en växande grupp äldre som behöver vård. För att det ska fungera spår Kairos Future i sin rapport att så kallad välfärdsteknik kommer få stort genomslag de närmsta åren. Det kan till exempel vara en tillsynsrobot som kan göra virtuella besök hos äldre och påminna om mediciner och annat eller robotar som används i vården för att lyfta eller duscha patienter.

Erik Herngren tror att svenskar kommer anamma en mer positiv syn på robotar under 2020-talet. Bland annat till följd av OS i Tokyo nästa år som har en robot som maskot och där olika typer av lösningar som bygger på AI kommer möta besökarna på bred front.

– Det kommer inte bli en robotexplosion i Sverige nästa år heller, men vi kommer få en annan syn på dem. I länder som Japan och Sydkorea har man länge haft en betydligt mer positiv grundinställning till konstgjorda människor än i den västerländska kulturen. Där har robotar en gullighetsstämpel i populärkulturen.

Det har länge talats om att AI ska revolutionera arbetslivet utan att det riktigt fått det genomslag som förutspåtts. Men på 20-talet kommer AI-tekniken komma på allvar, enligt rapporten. En omvärldsfaktor som kan bidra till det är att Telia lanserar 5G nästa år. Det kommer innebära snabbare uppkoppling men också ökade möjligheter för uppkoppling av prylar och maskiner – det som ibland kallas Internet of things.

Nyligen utlyste EU-parlamentets medlemmar i Strasbourg ett klimatnödläge. Klimatet är också den fråga som oroar EU-medborgarna allra mest enligt siffror från Eurostat. Detta märks även i näringslivet där klimatfrågan inte bara blir en varumärkesfråga utan en grund för nya affärslösningar, enligt Erik Herngren.

– Ett exempel på det är Scania. Deras vision är "Vi levererar lösningar för en hållbar framtid". Det är så de vill beskriva sig, inte att de tillverkar lastbilar.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Digitalisering

Senaste om Mer om arbetsmiljö