Det gnälls det mest om på jobbet
Publicerat 11 september 2020
Chefen och arbetsuppgifterna hör till de ämnen som det gnälls mest om på jobbet. Nästan hälften av svenskarna ser gnäll som ett arbetsmiljöproblem, enligt en undersökning.
46 procent av svenskarna uppger att det gnälls mycket eller ganska mycket på jobbet. Det framkommer i en undersökning från Manpower. Hela sju av tio ser gnäll som ett arbetsmiljöproblem.
– En arbetsplats som präglas av negativitet blir fort orolig och nedbrytande. Känslan av att ens arbete är meningsfullt och utvecklande är extra viktigt på en orolig arbetsmarknad, säger Elisabeth Skol, HR-Direktör på ManpowerGroup Sverige i en kommentar.
Gnäll på jobbet kan göra det svårt att behålla kompetenta medarbetare och i längden blir arbetet mindre utvecklande, enligt Elisabeth Skol.
– För att skapa en drömarbetsplats är det otroligt viktigt att erbjuda en bra arbetsmiljö genom att direkt ta itu med gnäll och otrevliga beteenden på arbetsplatsen, säger hon.
De faktorer som främst bidrar till trivsel på jobbet är enligt undersökningen bra kollegor, en bra chef och meningsfulla arbetsuppgifter.
Vanligaste gnället på jobbet
1. Arbetsmiljön
2. Jobbets innehåll
3. Chefen
4. Aktuella händelser
5. Arbetsrelationer
6. Politik
7. Vädret
8. Den egna hälsan
9. Privata relationer
10. Annat
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
”Tystnadskultur skapar stress och ohälsa”
Arbetsklimat • Vad innebär begreppet tystnadskultur och hur utbrett är fenomenet på svenska arbetsplatser? Det ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap ta reda på genom ett projekt där man tar hjälp av forskare från olika fält.
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.
-
Allt fler företag gör alkoholtester
Alkohol och droger • Alkoholkonsumtionen ökar bland äldre arbetstagare, enligt företagshälsan Avonova. De ser också en trend där allt fler arbetsgivare väljer att alkoholtesta sina anställda.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.